EZAN SESİ DUYAN KÖPEKLER NEDEN ULURLAR?

EZAN SESİ DUYAN KÖPEKLER NEDEN ULURLAR?

Paylaş / Yazdır :


Merhaba,

Bu makalemizde başlıktaki sorunun yanıtını arayacağız.

Hemen hemen herkes ezan okunduğunda uluyan bir köpek görmüş ya da hakkında bir şeyler duymuştur. Acaba köpekler ezana, ezan olduğu için mi yanıt vermektedirler yoksa işin arkasında başka şeyler mi var? Ya da köpekler sadece ezana mı tepki vermektedir?

Öncelikle şunu belirteyim ki konun ezanla değil köpekle ilgisi var gibi görünüyor. Bununla şunu anlatmaya çalışıyorum, köpek kurttan geldiği için ulumaktadır ezan duyduğu için değil. Ezan dışındaki pek çok ve kesinlikle kutsal olmayan ses kaynağına da tıpkı ezana verdiği tepki gibi tepki vermektedir.

Köpeklerin ezan duyduklarında ulumalarının sebebi, kurtlardan kalma bir alışkanlık olarak, uzaktaki sürülerle haberleşme ve alanlarına girmemeleri konusunda ikaz etme iç güdüsüdür diyebiliriz. Bu iletişim metodu pek çok kanlı kavgayı önler ve kurtların alan karmaşası gibi saçma nedenlerle yaralanmalarını ya da ölmelerini engellerdi. Hatta hala da engellemektedir. Kurtlar bölgeci hayvanlardır. Diğer kurt sürülerinin yerlerini ve sayılarını onlara uluyarak aldıkları yanıtlardan anlar ve sınırı aşmazlar. Aynı yöntemi aslanlar da kullanır. Erkek aslanlar kilometrelerce uzaktaki diğer erkekleri kendilerine özgü bir kükreme ile ikaz ederler. Bunu o mesafeden insan oğlunun duyması mümkün değildir. Kaç aslan var, sağlıkları nedir, öz güvenleri nedir hep bu mesajlardan anlaşılır. Gerekli görülürse birbirlerinden onlarca kilometre uzaktaki bu iki erkek aslan ya da erkek aslan grubu birbirlerine doğru yönelir ve kanlı bir kavgayla kimin bölgeye egemen olacağı belirlenir. Kaybedenler ölür, krallığı yıkılır ve yavruları infaz edilir. İşte konu böyle ciddidir. Aynı haberleşmeyi filler aslanlardan da uzun mesafelerde kurarlar. Onlar sadece rakiplerini değil, düşmanlarını ve ailenin diğer bireylerini de yoklarlar. Daha karmaşık bir aile yapıları vardır. Ölülerini bilip ziyaret edip sevgi gösterdiği bilinen insandan başka tek türdür.

Köpeğin ezana verdiği tepki de işte aynen buna benziyor. Kurt kökenli olduğu için uluyarak karşı gruba haddini bildirmektedir aslında. Karşı grup kavramı bazen ezan sesiyle karıştırılır, bazen ambulans sesiyle, bazen 29 ekim bandosuyla karıştırılır bazense düğün sesiyle. Yani köpekler sadece ezana tepki vermezler.

Yani, köpeğiniz gördüğü melek ve şeytanlar yüzünden ya da ezana olan saygısından değil duyduğunu sandığı rakip ulumalara cevaben ulumaktadır, diye tahmin ediyoruz.

Köpeklerin göremediklerimizi gördükleri, duyamadıklarımızı duydukları tabi ki doğrudur. Peki gerçekten kaçışan şeytanları ve cinleri görüp duydukları mı için mi ulumaktadırlar. Sanırım bunu kesin olarak bilmek asla mümkün olmayacak. İşin dini ve ruhani kısmı ise zaten çok da tartışılabilecek bir konu değil, eğer küçük şeytancıklar bulup köpeğin önüne salıp vereceği tepkiyi kontrol edemiyorsanız.

Kenan

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla