Köpeklerde “kaka” meselesi

Köpeklerde “kaka” meselesi

Paylaş / Yazdır :


BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉

Merhaba,

Bu yazımızda köpeğimizle ilgili en “kokulu” ve bizler için en zorlu konulardan biri olan kaka meselesini biraz inceleyeceğiz. Amacımız kaka meselesinin sanılandan çok daha önemli olduğunu ve görmezden gelinmemesi gereken bir konu olduğunu hatırlamak ve kakayı takip ederek köpeğimizin sağlığı hakkında fikir sahibi olmanın mümkün olduğunu anlamak olacak. Bu konuda bize Dr. Becker klavuz olacak. Onun herhangi bir yazısını tercüme etmeyeceğiz, kendimiz yazacağız 🙂 Ama ışık tutmasına izin vereceğiz. Hatta biraz daha genişleteceğiz.

Köpek beslemenin pek çok zorluğu vardır. Bunlardan biri de köpeklerimizin yediği şeyleri içlerinde tutamayıp tabiata iade etme zorunluluklarını yönetebilmektir. Çoğu köpek tuvalet eğitimi almaya oldukça uygundur ve bu konu öyle ya da böyle, o kadar ya da bu kadar bir düzene oturtulmuştur. Tuvalet eğitiminin nasıl verileceği konusu bu yazımızın dışında kalıyor. Birazdan sizinle kakayı renk, koku, doku, kıvam vb. kalemler üzerinden inceleyerek köpeğimizin “içinde” neler olup bittiğini tahmin etme yöntemlerini inceleyeceğiz. Köpeğimizin ne yediğini takip ettiğimiz kadar içeride ona ne yaptığını ve akabinde çıkanları da takip etmeliyiz ki sağlığı hakkında isabetli tahminlerde bulunmamız kolaylaşsın. Hangi renk ve kıvam ne anlama geliyor olabilir şöyle bir hatırlayalım bakalım.

Referans noktası olması açısından öncelikle ortalama bir köpek için sağlıklı bir kaka hangi nitelikleri taşımalıdır ona bir bakalım. Normal beslenen sağlıklı bir köpeğe ait normal bir kaka;

  1. Öncelikle, ağır kokmaz.
  2. İçinde garip renklerde noktacıklar ya da plastik gibi renkli yabancı maddeler bulunmaz.
  3. Aşırı sert ya da sulu olmaz, hamur ya da yoğurt kıvamında da olmaz.
  4. Kırmızı ya da siyah olmadığı gibi üzerinde sümüksü bir mukus tabakası ya da akıntılar bulunmaz.
  5. Biraz topak topaktır, elinize alabileceğiz ve tutabileceğiz kadar serttir, hemen dağılmaz, yapış yapış değildir.
  6. Hafif topak topak olabileceği gibi sosise benzer şekilde ince uzun ve tek parça da olabilir. Bu biraz ne yendiğine biraz da köpeğinizin cinsine göre değişiklik gösterebilir.

Aşağıdaki resimdeki kaka normal bir kakaya örnektir.

Sağlıklı köpek kakası.

Şimdi sırayla diğer kaka tiplerini ve olası mesajları inceleyelim:

  1. Kuru mama ile beslenen köpeklere yedirilen mamalar son derece önemlidir, malumunuz. Başka yazılarda bundan çokça bahsettik, mamaları inceleyen yazılar yazdık ve yazmaya da devam ediyoruz. O yazıları takip ettiyseniz siz de net olarak anlamışsınızdır ki mama meselesi hafife alınacak bir konu değildir. Irka, yaşa ve sağlık durumuna göre en uygun mamayı seçmek gerekir. Pahalı mama iyi mamadır demek yanlıştır. Mamaların taşıması gereken nitelikler ve içerikleri ile ilgili “optimum” değerler söz konusudur. Bu değerleri gözetmemiş üreticilerin mamalarıyla beslenmiş bir köpeğin kakası muhtemelen aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır. Sağlıksız olduğu “sıfatından” belli bir kaka… Muhtemelen öyle çok tahıl ve sağlıksız içerik barındırıyor ki köpek düzgün sindirememiş, içeride şişmiş ve köpeğinizin yediğinden çok daha fazla kaka yapmasına neden olmuş. Evet yanlış duymadınız, köpeğiniz yediğinden daha çok kaka yapmış! Bu gibi düşük kaliteli mamalar köpeğinizin sindiremeyeceği gereksiz hatta sağlıksız tahıl ürünleri içerir ve köpeğiniz bu küspeleri kaka olarak atar gider. Beslenemez, fayda sağlayamaz… Sonra siz kara kara düşünürsünüz ben bu köpeğe azıcık mama veriyorum bu kadar kaka nereden geliyor diye. Köpeğiniz sık, bol ve resimdeki gibi kaka yapar. Çünkü mamasına, maliyeti düşürmek için bolca pancar küspesi, kabuklu pirinç, koçanlı mısır, soya fasulyesi ve hatta “TALAŞ” gibi lifce ve selülozca zengin katkılar eklenmiştir. Köpeğiniz “köpek” olduğu için “inek” ya da “kurtçuk” olmadığı için bunları normal şekilde sindiremez. Sindirim sisteminde bunları sindirmesini sağlayacak bakteriler bulunmaz. Tüm köpekler etçildir, bu nedenle inekte bulunan bakterilere sahip değildir. Özetle, eğer köpeğinizin kakası resimdeki gibiyse, kötü kokuyorsa, köpeğiniz sık ve yediğinden fazlasını çıkaracak şekilde kaka yapıyorsa ve kakası resimdeki gibi hacimliyse köpeğinizin beslenme şeklini değiştirmenizi tavsiye ederim. İlk olarak mamayı daha “doğrusuyla” değiştirerek başlayabilirsiniz.
    Sağlıksız mama ile beslenen köpeğin muhtemelen kakası.
  2. Beyaz kaka. Bu kaka tipine daha çok ev yemekleriyle ya da özellikle çiğ gıdalarla beslenen köpeklerde rastlıyoruz. Kaka kalsiyum açısından öylesine zengin ki bembeyaz olmuş. Köpek kemikle beslenmiş olabilir ya da kalsiyum açısından çok zengin çiğ gıdalar yemiş olabilir. Bu kaka tipi çabuk kurur ve kuruyunca da çabucak dağılıp toz haline gelir. Kakadan çok kireç taşı gibi durur. Köpeklerin kemiği çok sevdiği, kemiğin onlara çok faydalı olduğu, yemezlerse dişlerinin döküleceği ve hatta kemikle beslendikleri gibi yanlış ve abartılı hurafeler oldukça yaygındır. Bilemiyorum ama belki de bunun nedeni kemik kemiren köpeklerin gösterildiği çizgi filmler ya da bizim kemikler ve köpeklerle ilgili atasözleri ve deyimlerimizdir kim bilir? “Köpeğin duası kabul olsa gökten kemik yağardı.” ya da “Sana kemik atan mı oldu hoooşşttt!!!” gibi “ilginç” deyimler kafa karışıklığı yaratıyor olabilir. Köpekler kemikle değil etle beslenir. Kemik köpeklere faydalı ya da zararlı değildir. Onu faydalı yada zararlı yapan veriliş şekli ve amacıdır. Toparlıyorum, kemik parçalanarak yendiğinde sivri ve keskin uçları nedeniyle köpeğe çeşitli şekillerde zarar verir. Veterinerler böyle vakalarla sıkça karşılaşırlar. Tavuk kemiği ya da benzeri şekil ve ölçülerdeki kemikler köpekler için bu nedenle zararlıdır, olduğu şekliyle verilmemelidir. Köpeğinizin ısırarak parçalayıp yutması mümkün olmayan ölçü ve sertlikteki dana kemiği gibi kemikler ise diş sağlığını koruma ya da eğlence amaçlı olarak verilebilir hatta verilmelidir. Bu gruptaki kemiklerin besin değerlerinden fayda sağlamak için onu önce güzelce haşlayın, değerli kısımlarını sıyırın, kemik dışında kalan tüm su ve sıyrıntıları köpeğinize afiyetle yedirin. Kemiği de verin oynasın, kemirsin. Kırıldığını görürseniz derhal alın ve atın. Bunun dışındaki tavuk vs. gibi gıdaların kemiklerini kesinlikle köpeğinize vermeyin.
    Bu kakaya örnek olarak aşağıdaki resmi gösterebiliriz.
    Kalsiyumca zengin beyaz kaka.
  3. Gelelim biraz daha ciddi bir konu olan ishal konusuna. İlk olarak sıradan, bildiğiniz, bayağı ishale bakalım. Öyle “düm dük” ishal 🙂 Yani içinde parazit yumurtaları, bizzat parazitin kendisi, kan ya da mukus gibi şeyler bulunmayan ishal. Çoğunlukla yeme alışkanlığında değişiklik, basit besin alerjisi ya da stres gibi basit bir nedenle geçici olarak ortaya çıkar ve çıktığı hızla da kaybolur. Bu çeşitli renklerde olabilir ama kırmızı (kanlı) ya da siyah olmaması lazım. Alttaki resimde gördüğünüz örnek bahsettiğimiz ishal tipine iyi bir örnektir.
    Bu noktada ishalin her çeşidinin belli başlı nedenlerini de bir liste olarak inceleyelim ve ardında da diğer olası ishallere şöyle bir göz gezdirelim.
    İshalin başlıca nedenleri:

    1. Yeme alışkanlıklarında değişim, mama değişimi.
    2. Bazı gıdaların yarattığı etkiler, gösterilen reaksiyonlar. (İnsanda kuru erik yeyip ılık su içmek gibi 🙂    )
    3. Taze olmayan hatta bayatlamış besinlerin köpeğe verilmiş olması.
    4. Zehirli etki yaratabilen bazı bitkilerin tüketilmiş olması. (Mesela soğan ve sarmısağı köpeklerden uzak tutmak gerekir)
    5. Sindirilemeyecek bir maddenin sindirim sistemine intikali ve sistemi kasması.
    6. Alerjik reaksiyonlar.
    7. Tümörler.
    8. Bakteriler, virüsler.
    9. Coccidia ya da giardia benzeri iç parazitler.
    10. Bağırsak rahatsızlıkları.
    11. Böbreklerle ya da karaciğerle ilgili problemler.
    12. Sindirim sisteminde ortaya çıkmış kanserli dokular.
    13. İlaçların doğru kullanılmaması, doz aşımı ya da ilaçların yan etkileri.
    14. Barsak kolitleri, mukoza tabakasındaki rahatsızlıklar.
    15. Stres, bildiğiniz…
    16. Hemorajik Gastrit.
    17. Çevresel faktörler, aşırı soğuk ya da sıcak gibi…
    18. Fazla yağlı besinler tüketmek. Sürekli ve aşırı çiğ ve yağlı et tüketimi.
    19. Rektal polipler.
    20. Denizde fazlaca yüzmek.
  4. Gri, sarımsı, yapış yapış, yağlı görünümlü, yağlı boyaya benzeyen parlak bir kaka görürseniz muhtemelen yukarıda saydığımız “aşırı yağlı” sınıfına giren yiyecekleri fazlaca tükettirdiğiniz bir köpeğiniz var demektir. Aşırı yağlı beslenme son derece risklidir. Aşırı kilo alımından pankreas rahatsızlıklarına kadar uzanabilen ölümcül sorunlara yol açabilir. Aşağıdaki resim bu maddeye iyi bir örnektir.
    Yağlı ishal.
  5. Bir diğer ishal çeşidi ise sulu ishal dediğimiz çeşittir. Bu çeşit genellikle strese dayalıdır ancak viral de olabilir. Aşırı su kaybına neden olur. Köpeğinizin bol bol su içtiğinden ya da en azından kabında yeterli su olduğundan emin olunuz, takip ediniz. Aşağıdaki resim sulu ishale örnektir.
    Sulu ishal.
  6. İçinde kurtların, yumurtaların ya da başka canlıların yer aldığı sulu kakanın yani ishalin sebebi tabi ki o bakmakta olduğunuz parazitlerdir. Örnek resmi inceleyelim…
    Kurtlu ishal.
  7. Canımızı sıkmaya en layık olan ishal türü ise bana sorarsanız kanlı ishaldir. Kanlı ishal siyah ya da kırmızı kanlı olabilir. Siyah kan sistemin daha yukarılarından kırmızı kan ise daha aşağılarından geliyor demektir. Her ne sebeple olursa olsun ciddi rahatsızlıkların işareti olabilir. Mümkün olan en kısa zamanda veteriner muayenesi şarttır. Kırmızı kan daha ziyade barsak, anüs yakınları gibi kısımlarda patlamış bir tümör ya da ülsere işaret eder. Fakat çok daha ciddi iç kanamalara da işaret edebilir. Örneğin bir kazanın ardından görülmüşse içeride ciddi yırtıklara ve dolayısıyla kanamalara işaret ediyor olabilir.
    Her ne sebeple olursa olsun ciddiye alınması gereken bir ishal çeşididir.
    Parvo virüs de kanlı ishale sebep olabilir, derhal tedavi edilmelidir. İnsana bulaşmaz.
    Aşağıdaki resmi incelediğimizde kanlı ishalin ulaşabileceği boyutları görebiliriz.
    Kanlı ishal örneği.
  8. Rastlayabileceğimiz bir diğer kaka çeşidi ise üzerinde ya da içeriğinde mukus tabakası bulunan kaka çeşididir. Parazit kökenli bir belirtidir. Parvovirüse ya da başka parazitlere işarettir. Aşağıdaki resim bu kaka tipine iyi bir örnektir. Rastlarsanız lütfen derhal veterinerinize ulaşınız. Erkek teşhis ve tedavi sadece insanlarda değil tüm canlılarda hayat kurtarır.
    Mukuslu kaka.
  9. İshal olmasa da kakada görülecek siyah ya da kırmızı kan da aynen 7. örnekte olduğu gibi çok ciddiye alınmalıdır.

Kakayı incelediniz ve hoşunuza gitmeyen sonuçlara ulaşıyorsunuz, ne yapmalısınız? Tabi ki derhal veterinerinize ulaşmalı ve tavsiye ettiği tedavileri dikkatle uygulamalısınız.
Köpeğiniz ishal ve veterinere ulaşma şansınız “herhangi bir nedenle” yok. Ne yapmalısınız? Aşağıdaki paragrafı inceleyelim.

İshal tedavisi, ipuçları, tavsiyeler:

  1. Öncelikle şunu anlamalısınız, ishal çok fazla su kaybına neden olur. Bu nedenle ilk önce köpeğinizin bol bol su içmesini sağlayın. İkna yöntemleri pek işe yaramayacağı için en azından susadıkça suya çok rahat ulaşabileceğinden ve suyunun bitmeyeceğinden emin olun ki susuz kalmasın. Hiç su içemeyecek durumda ise büyük bir enjektörle siz su vermelisiniz. Bu daha ciddi başka sorunlara da neden olur.
  2. Eğer yukarıda saydıklarımızdan strese dayalı olanda olduğu gibi basit olduğunu düşündüğünüz bir tür ise panik yapmayın, yemlemeyi 12 saat kadar kesin. İlla beslemek istiyorsanız barsak sistemini düzene sokabilecek probiyotikler içeren yoğurtlu ve lifli gıdalar verin. Örneğin yağsız haşlanmış pirincin üzerine yeteri kadar yoğurt koyup karıştırın ve çok olmayacak şekilde ona yedirin. Yoğurt yoksa pirinci lapa kıvamında veriniz. Mümkünse içine sade haşlanmış tavuk göğsü de ilave edebilirsiniz. Ama püre haline getirmeye çalışın, sıvı alsın bolca. Sindirimi kolay, lifli ve probiyotik içeren başka alternatifler de sunabilirsiniz.
  3. Harekete zorlamayın, dinlenmesine izin verin.
  4. Ertesi gün iyileşme gözlemlemezseniz mutlaka ama mutlaka VETERİNERE GİDİN!

Evet, çok da iç açıcı olmayan bu yazımızın da sonuna geldik. Umarım faydası olur.

Selamlar.

 


BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉

Paylaş / Yazdır :


24 Yorumlar

  • Pınar on 27 Şubat 2018 6:45 PM Yanıtla

    İlginç ve ülkemizde son derece ihmal edildiğini düşündüğüm bir konu… Çok güzel ve arşivlik bir yazı olmuş çok teşekkürler, elinize sağlık.

    • ersin on 22 Mayıs 2018 2:28 PM Yanıtla

      Sağolun Pınar Hanım 🙂

    • Efe Aydın on 8 Nisan 2019 2:00 PM Yanıtla

      Köpegim dunden beri beyaz renkte sulu kaka yapıyor. Hiç bir şey de yemiyor
      Yardımcı ola bilirseniz sevinirim

      • ersin on 29 Haziran 2019 5:30 PM Yanıtla

        Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Çok geç gördüğüm için yanıt veremiyorum. Umarım atlatmışsınızdır. Selamlar.

  • abdullah on 4 Mayıs 2018 8:06 AM Yanıtla

    elinize sağlık

    • ersin on 22 Mayıs 2018 2:27 PM Yanıtla

      Teşekkürler Abdullah Bey 🙂

  • Selim on 17 Temmuz 2018 5:27 AM Yanıtla

    Guzel bir yazi tesekkurler

    • ersin on 17 Mart 2019 4:06 PM Yanıtla

      Rica ederim Selim Bey 😉

  • Berrak on 24 Şubat 2019 8:24 PM Yanıtla

    Bravo bu kadar güzel anlatılabilir bayağı aydınlandım teşekkürler

    • ersin on 17 Mart 2019 4:07 PM Yanıtla

      Rica ederim, faydası olması dileklerimle, selamlar.

  • emre taşdemir on 1 Mart 2019 2:01 AM Yanıtla

    bu arada çok iyi anlatmışsınız elinize kolunuza sağlık size sorum aşağıdaki ürünü almak istiyorum sizce faydası olur mu?

  • ersin on 17 Mart 2019 4:08 PM Yanıtla

    Çok teşekkürler, yardımcı olmak isterim ama ürünü göremedim. Tekrar yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım. Selamlar.

  • Hayvan Dostu on 27 Mayıs 2019 12:28 AM Yanıtla

    Merhaba 7 aylık köpeğim var onun için hangi tür mama ve besinleri önerirsiniz?

    • ersin on 29 Haziran 2019 5:29 PM Yanıtla

      Merhaba, köpeğinizin ırkını ya da kilosunu belirtmemişsiniz. Bu nedenle nokta atış yapamıyorum ancak listemizi incelemenizi ve premium ya da orta sınıf bir markanın, köpeğinizin kilosuna ve ırkına uygun bir mamasını almanızı ancak her şekilde bir yaşına kadar yavru maması kullanmanızı öneririm. Özellikle bir yaşından itibaren kısırlaştırma operasyonu yapılmış ise ona göre bir mama seçmenizi öneririm. Çok büyük bir ırksa (kangal, danua, vs.) özellikle kemik gelişimine dikkat etmenizi öneririm. Yemek yedirdikten 2 saat sonrasına kadar lütfen fazla hareket etmeye zorlamayın, yürüyüş, koşu ya da yüzme gibi. Her daim önünde de su olursa daha çok uzun yıllar size sadakatle dostluk edecektir. Selamlar.

  • Yunus Emre pehlivan on 15 Haziran 2019 7:10 PM Yanıtla

    Hocam çok aydınlatıcı bir yazı olmuş elinize sağlık, köpeğime Hepsiburada dan aldığım mama ile besliyorum yaklaşık 4-5 aydır aynı mamayı kullanıyorum şuana kadar hiçbir sıkıntı olmadı fakat bugün koyu siyah ishal olmuş. Tuvalet eğitimi var hayatta bahçeye pislemez normalde fakat ishalin etkisi ile 3-4 yere pislemiş bahçede simsiyah bir ishal olmuş. Dışkıyı inceledim mukus, parazit, yumurta vs. Rastlamadım neyden kaynaklanmış olabilir

    • ersin on 29 Haziran 2019 5:23 PM Yanıtla

      Merhaba, öncelikle geçmişmiş olsun. Geç yanıt için özür diliyorum. Sürekli sahada olduğumuz için yanıt vermek zaman alıyor, bu nedenle whatsapp hattımıza ulaşabileceğinizi hatırlatmak istiyorum.
      Dışkıdaki siyahlığın nedeni genellikle yenen şeylerle ilgilidir.Örneğin köpeğinize dalak yedirirseniz dışkısı bir kaç kez siyah çıkar. Aynı durum bizler için de geçerlidir, yediklerimiz dışkı rengini belirler. Ancak mamayla beslediğinizi ve değiştirmediğinizi belirttiğiniz için bu ihtimali eliyorum. Siyah kan, sindirim sisteminin yukarılarındaki rahatsızlıklardan kaynaklanır. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veterinere başvurulmalıdır. Sindirim sistemi içindeki yaya ve kanamalardan şüphelenilmelidir basit bir ifadeyle. Ancak mamanızı değiştirmenizi önerebilirim. Özellikle tüy dökülmesi, tüyde matlık, ağız kokusu vs. gibi şikayetleriniz de varsa. Geçmiş olsun.

  • alice on 16 Temmuz 2019 1:02 PM Yanıtla

    köpeğimin kakası kırmızı renkte, ishal şeklinde değil, 1. numaradaki kakanın kırmızı hali, ne yapmalıyım?? başımıza ilk defa böyle bir şey geldi

    • alice on 16 Temmuz 2019 1:05 PM Yanıtla

      ***1. resimdeki değil onun üstündeki fotoğraftaki kakanın kırmızı hali

  • Kaan on 23 Nisan 2020 11:11 AM Yanıtla

    Ersin Bey merhaba, öncelikle bu aydınlatıcı paylaşım için çok teşekkür ederiz. 7 aylık yorkshire terrier dünya tatlısı bi kızımız var. Sabah 20 akşam 20 olmak üzere N&D mama veriyorduk fakat sıkıldı ve hepsini bitirmemeye başladı biz de biraz haşlanmış bezelye ve patates ile karıştırıp vermeye başladık. Gramaj günlük 40 iken 50ye çıktı böylece. 1 haftadır böyle devam ediyoruz. Öncesinde günde 2 defa kaka yaparken şimdi önce 3 sonra 4e çıktı. Kakanın şeklinde kıvamında bir değişiklik yok. Gözlemlediğimiz kadarı ile bi hastalığı veya halsizliği de yok. Bezelye ve patatese bayılıyor. fakat günde 3-4 kaka olayı kafamızı karıştırdı. Sizce neden olabilir. Günlük sadece 10 gr besin artışı veya bezelye\patates vermemiz sindirim boşaltım sistemini böyle hızlandırır mı, yorumlarınızı merak ediyoruz. Çok teşekkürler

    • ersin on 1 Kasım 2020 2:34 PM Yanıtla

      Merhaba, evet hızlanır metabolizma. Sadece kuru mama şeklinde arttırsaydınız çok farketmeyebilirdi ancak işin içine başka gıdalar girmiş. Büyüdükçe dışkılama sayıları azalıp rayına oturur merak etmeyin. İyi günler dilerim.

  • Duygu on 1 Şubat 2021 5:21 PM Yanıtla

    İyigünler treyyer cinsi kızım var 2gündur acık kahverengi biraz sulu kaka yapıyor neden acaba yeni cifleştirdim

  • tllkrkt4 on 17 Ekim 2022 8:21 PM Yanıtla

    Merhaba. Sokağa atılmış bir setter var bi kaç kez mama verdim peşimi bırakmıyor 4 5 aydır yanıbaşımda geziniyor dışarda ama sorun şu ki bol kıllı bi hayvan olduğu için arkası hep siyah ve siyah kaka yapıyor her yaptığında da yerden yalıyor nedense aylardır böyle ıslak meme verelim dedik iyileşmedi kuru mama verelim dedik sanırım şu an kaka yapamıyor veya yapmakta zorlanıyor. Ne yapabiliriz sorun nerededir ve ne yiyecek verebiliriz

  • Nuray on 26 Şubat 2023 2:11 PM Yanıtla

    Merhaba 9 yaşında golden oğlum var. Şimdiye kadar kennel marka mama yiyordu. Sonzamanlarda mama içerikleri kafamı karıştırdığından kendim hazırlıyorum. Kırmızı ve yeşil mercimek pirinç ve bulgur aynı ölçüde pişiriyorum. Mevsim sebzelerini buharda pişirip ölçüyle diğer karışıma ilave ediyorum. Bunlara çeşitli sakatat ve bazen tavuk göğsü bazen de kırmızı et ilave ederek karıştırıyorum.hepsi ölçülü günlük porsiyonlara bölüp difirize kaldırıyorum.yiyeceği zaman üzerine birer çay kaşığı zerdeçal bira mayası spurilina yumurta tozu ve kolejen ilave ediyorum. Haftada 3-4 kez de bıldırcın yumurtası veriyorum. Kakası ilk görseldeki gibi kokuda yok kadar az. Kuru mama yerken ağzıda kakasıda kokuyordu. Benim sormak istediğim bu beslenme doğrumu. Bu arada 600-700 gr veriyorum günde bir kez mamasını. Yaşı olduğu için dikkat etmek istiyorum. Kuru mamalara hiç güvenmiyorum. Bu beslemede doğrumu dürüst olarak kimseden cevap alamıyorum. Çünkü kendi veterinerimizde kuru mamalarını tavsiye ediyor maalesef

    • ersin on 10 Temmuz 2023 3:59 PM Yanıtla

      Merhaba, tebrik ederim gayet iyi bir diyet uyguluyorsunuz bence. Ben sakıncalı bir içerik göremedim, gayet iyi geldi benim kulağıma. Kuru mamalar pratiktir, kaliteli ise içeriği de yeterli olur. Fakat tabi ki bilinçli şekilde hazırlanmış ev mamasının yerini tutamaz. Vitamin, mineral, vs. içerikler bakımından zengin olmasını ihmal etmediğiniz sürece problem yaşamayacağınızı düşünüyorum. Selamlar,sevgiler.

Yorum yazın

YA DA

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla