Merhaba,
Bugünkü konumuz basit, net ve açık bir sorunun kesin şekilde cevaplanması ile ilgili. Bu soru yanlış anlamanın düşük zekayla ve biraz da cehaletle karışırsa ne gibi boyutlara ulaşabileceğinin bir kanıtı gibi.
Horozlar yumurtlar mı?
Hayır. Yumurtlamaz. Yumurtlayamaz. Net.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, hep bu kadardı…. Yok,tabi ki şaka 🙂 Neden yumurtlayamayacağını da izah edeceğim tabi ki.
Horozlar neden yumurtlayamaz?
Çünkü yumurtlamak için gereken organlara sahip değildirler. Yumurtanın kendisi çok çok karmaşık ve başarılı bir biyolojik tasarıma sahiptir. Dolayısıyla bu karmaşık yapıyı üreten çok çok daha karmaşık bir sistemin ve sürecin ürünüdür.
Böylesine karmaşık bir ürünün yanlışlıkla üretilmesi ya da başka bir sistemce üretilmesi doğal olarak mümkün değildir. Bu tıpkı, tüh ya yanlışlıkla atom bombası ürettim, görüyor musun bak ayağım takıldı düştüm ortaya bir televizyon çıktı demek kadar saçma bir durumdur.
Yumurta üretebilmek için yumurta üreten bir sistem gereklidir. Sperm üreten bir sistemden yumurta, yumurta üreten bir sistemden ise sperm üretmesini bekleyemezsiniz. Siz hiç yanlışlıkla cep telefonu üreten bir otomobil fabrikası ya da yanlışlıkla muz üreten bir uçak fabrikası duydunuz mu? Duymadınız çünkü mümkün değil. Basit.
Burada da durum aynı; tavuk, yumurta üretmek üzere tasarlanmış bir sisteme sahipken horoz sperm üretmek üzere tasarlanmış bir sisteme sahiptir. Biri diğerini üretemez.
Yumurta nasıl oluşur?
Yumurtanın oluşumu yaklaşık 24 saat süren, yumurtalık, infundibulum, magnum, istmus, kabuk bezi ve vajinanın varlığına ihtiyaç duyan bir süreçtir. Bunlardan biri bile eksik olsa ya da düzgün çalışmasa yumurta oluşmaz. Çok basit ve özet bir anlatımla yumurtanın sarısı yumurtalıkta oluşturulur, oradan infundibuluma, magnuma ve istmustan geçerek yumurtanın akı, bağı ve zarı oluşturulur. Yola devam eden yumurtanın dışı kabuk bezi denen kısımda kalsiyum karbonat içerikli kireçli sıvı ile yavaş yavaş kaplanır ve yumurta kabuğu elde edilir. Gelişimini büyük ölçüde tamamlayan yumurta vajina kanalına ulaşıp ters döner ve vajinanın dış kısmından vücut dışına açılır.
İşte bu karmaşık sistemlerin hiç biri horozda yoktur. Bu nedenle horozlar yumurtlayamaz.
Horozun yumurtladığı şey vücudundaki zararlı ve toksik şeylermiş, onları atmak için yumurtlarmış, doğru mu?
Hayır yanlış. Horozlar bahsedilen şeyleri zaten dışkılarlar. Neden hediye paketi gibi sarıp sarmalayıp çıkarsınlar? Ki zaten gerekli sisteme sahip değiller. Ayrıca bahsi geçen yumurta kırıldığında içinden genellikle bildiğiniz yumurta çıkar, toksik madde çıkmaz. Zaman zaman ise yumurtanın sarısı henüz gelişmemiş olduğundan sarısının olması gereken yer de şeffaf olur. Dolayısıyla çıkanın bir toksin deposu değil yumurta olduğu açıktır.
Peki horoz yumurtlayamıyorsa o neyin yumurtasıdır?
Eğer folluğa başka bir kanatlının ulaşması mümkünse başka bir kanatlının yumurtası olabilir. Bazı kanatlı türleri, örneğin guguk kuşu, yumurtalarını başka kanatlıların yuvasına bırakıp kaçarlar. Bu sayede zahmetli annelik sürecini başka bir türe yıkarak onları kandırmış olurlar. Bu tabi ki düşük bir olasılıktır.
Eğer böyle bir ihtimal söz konusu değilse, bulunan yumurta bir kılavuz yumurta demektir. Yarkaların (yani piliçlerin) tavukluğa geçerkenki ilk yumurtalarına kılavuz yumurta denir ve tam da bahsedilen yumurta gibi normalden çok daha küçük olurlar. Bazılarının sarısı bulunmaz. Bunun nedeni ise yumurtalığın henüz gelişimini tamamlamamış olmasıdır.
Horoz yumurtladı hurafesi nereden çıkmıştır?
Cehaletten çıkmıştır. Net.
Yumurtanın tavuk karnında nasıl üretildiğini bilmeyen, araştırmayan, buna hiç kafa yormamış eğitimsiz kesimlerce rastlanan bu yumurtalar çok ender çıktıkları ve normal yumurtaya benzemedikleri için suç gariban horozların üstüne atılmış kalmıştır. Cahil kesin bunu tavuğuna yakıştıramamış ve yapsa yapsa horoz yapar deyip işin içinden çıkmıştır. Hal bu ki bir bilene, bir veterinere sorsa işin doğrusunu öğrenecek.
Hatta bu hatasında öyle ısrarcı olmuştur ki bir takım efsanevi hurafelerde uydurmuştur. Söz gelimi bu horoz yumurtası hiç bozulmazmış. Giderek taşlaşırmış. 41 sene sonra ise dünyanın en en en pahalı, hatta paha biçilmez taşı haline gelirmiş. Ve hatta Saadettin TEKSOY bu taşı bir yumurtadan çıkarmış ve tahlil ettirip demiş ki bu taş dünyadan değil, maddenin bizim dünyamızda eşi benzeri yok.
Hepsi tamamen yalan, dolan, hurafe ve yanlıştır.
Peki horozun doğurması hiç mi mümkün değildir?
Değildir. Ancak şu olabilir, çift cinsiyetli yani hermafrodit bir canlıya denk gelinmişse ki bunların genelde sadece bir sistemleri çalışır ya da ikisi de çalışmaz, ancak bu durumda horoz sanılan bir tavuktan bir yumurta çıkabilir ki bu da aslında normal bir yumurta şeklinde olacaktır. Yani küçük ya da sarısız değil bildiğiniz tavuk yumurtası olur. Bu durumda bile yumurtlayan aslında tavuktur.
Bu noktada bilimsel değil ancak felsefi bir tartışma başlatılabilir.
Bu hurafenin artık sona ermesi dileklerimle.
Kerem
2 Yorumlar
Paniğe kapılmamak lazım.Bin horozdan biri yumurtlar.Bu gibi hallerde yumurtlayan horoz kesilir.Aynı şekilde tavuk horoz gibi ötebilir.Tavuk kesilir.Eş cinsiyet olmaz.Köyde ablamın tavuğu horoz gibi ötüyordu.Suya sokup çıkardak fayda etmedi.Güllü hala ben ona boncuk takarım dedi.Bizim horoz yumurtladı.Ona boncuk takmıştım.Bizde sandık Güllü hala hakikaten boncuk yakacak ona.Tavuğu yakalayıp eline verdim.Kıbleye karşı tavuğu yatırdı.Tavuk çırlayınca cirlama dedi ona tencerede pişmen lazım.iyilikle kalınız.🥀🌹🐓🔪
Merhaba, horoz yumurtlamaz, binde bir de olsa yumurtlamaz. Fizyolojisi buna müsait değildir, yumurtluyorsa horoz değildir size öyle gelmiştir ya da muhtemelen siz yumurtladığını sanmışsınızdır bir kılavuz yumurtayla karıştırıp. Kesip kesmemek size kalmış ama sırf bu nedenle kesiyorsanız yazık edersiniz. Tavuklar öterler doğrudur, bu baskınlık hareketidir cinsiyetle ilgisi yoktur. Dişi köpeklerin başka köpeklere atlaması gibidir. Hikaye için teşekkürler, iyi günler dilerim.
Yorum yazın