BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉
Pet Yurdu ailesi olarak tüm hayvanların haklarını savunuyoruz. Burada paylaştığımız köpek hakları manifestomuz, köpeklerin sahip olduklarına inandığımız haklarının kamuya hatırlatılmasından ibarettir.
Tüm saygımızla kamuoyunun dikkatine arz ederiz.
KÖPEK HAKLARI
- Köpekler ırklarına, cinsiyetlerine, yaşlarına, doğdukları ya da yaşadıkları yere bakılmaksızın eşit haklara sahiplerdir.
- Tüm köpekler yaşama ve bedensel bütünlüklerini ve sağlıklarını koruma hakkına sahip oldukları gibi, bu haklarına tecavüze yeltenen tüm canlılara karşı kendilerini koruma hakkına da sahiptirler. Bu haklarını kullandıkları için herhangi bir şekilde cezalandırılamazlar.
- Köpekler, ticaret konusu edilebilirler ancak üremeye zorlanamazlar. Bir dişi köpeği herhangi bir şekilde üremeye zorlamak tecavüz davası olarak yargılanmalıdır.
- Köpeklere herhangi bir sebeple şiddet uygulanamaz.
- Köpekler birbirleriyle ya da başka canlılarla dövüştürülemezler.
- Köpekler deney hayvanları olarak kullanılamazlar, kısırlaştırma dışında herhangi bir operasyona zorlanamazlar.
- Köpekler kendilerinin ya da insanların selameti için şart değilse hapsedilemezler, bağlanamazlar.
- Köpekler, davranışsal sebeplerle ya da keyfe keder uyutulamazlar. Bir köpeğin uyutulabilmesi için bulaşıcı ve önlenemez bir hastalığının olması, iyileşmeyecek bir rahatsızlık nedeniyle acılar içinde olması ve uyutulmanın onu acılarından kurtaracak olmasıdır. İyileşme umudu olan köpekler de uyutulamazlar.
- Sahipsiz köpekler de sahipli köpeklerin sahip oldukları tüm haklara sahiptirler. Sahipsiz köpeklerin gerçek sahibi kamudur, bu nedenle sahibi bulunamayan her köpekten kamu ve dolayısıyla devlet sorumludur. Devlet tüm kamu köpeklerinin ihtiyaçlarını gidermekle mükelleftir.
- Köpeklerin kulakları, kuyrukları ve başka uzuvları kozmetik nedenlerle kesilemez.
- Köpekler yemek için, spor olsun diye veya başka sebeplerle, sahipli olsunlar ya da olmasınlar, avlanamazlar.
- Meslek sahibi köpekler artık mesleklerini icra edemeyecek hale gelecek şekilde sakatlanır ya da yaşlanırlarsa emekli sayılırlar, kalan hayatları boyunca son işverenlerince kaliteli şekilde bakılmak zorundadırlar. Aynı durum meslek sahibi olmayan sahipli köpekler için de geçerlidir.
- Sahipli ya da sahipsiz köpek öldürmek ya da yaralamak ya da fiziki ve psikolojik her türlü şiddet uygulamak, aynı şeyleri bir insana yapmakla eşdeğerdir. Yargılama bu prensiple yapılmalıdır.
- Dişi köpekler yavrularına bakma ve onlarla yaşama ve onları büyütme hakkına sahiptir. Hiç bir anne köpek yavrularından ayrılamaz.
- Her türlü afet durumunda tüm köpekler yardım alma hakkına sahiptir, kamu bu yardımı ulaştırmaktan sorumludur.
- Sahibini kaybeden her köpeğin yeni sahibi kamudur.
- Boynuna tasma takılan her köpek tasmayı takanca sahiplenilmiş sayılır. Her köpeğin tasmasında, eve bakılıyor dahi olsa, adı ve sahibinin telefonu yazmalıdır.
- Her köpek, sahipli olsun ya da olmasın kimlik numarası alma hakkına sahiptir. Sahipli tüm köpeklere karne çıkartılmak, çipli kimlik no uygulanmak, bu kimlik noyu karneye yazmak ya da etiketini yapıştırmak zorunludur.
- Sahipli köpeğinden sahipliğinden vazgeçilemez, sokağa ya da boş alanlara terk edilemez. Ancak sahip değişikliği yapılabilir. Sahiplenilecek kimse bulunamamışsa her köpek barınağa götürülmek hakkına sahiptir.
- Tüm köpeklerin korunaklı şekilde barınma, yemek yeme, gezdirilme, sağlık hizmetlerinden faydalandırılma ve saygı görme hakkı vardır. Bu hakları onlara sahiplerince sunulmalıdır, sahipsiz köpeklerin bu haklarınun sunumu kamunun sorumluluğundadır.
BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉
Kategori Hukuk & Adalet, Köpekler, Yazılar
Yorum yazın