Merhaba,
Bu yazımızda, yeni başlayanlar için başlıca tavuk ırklarını tanıtacağız. Yaygın et ve yumurta ırklarından başlayıp yaygın süs ırklarına ve oradan da daha ender görülen ırklara doğru uzanacağız. Çok detaylı incelemeler yerine özet bilgiler sunacağız. Detaylı ırk incelemelerini ise ilerleyen zamanlarda yayınlayacağız. Şimdilik genel tanıtımımıza başlayalım.
YAYGIN HOBİCİ TAVUKLARI
1. ATAK + ATAKS (ATAK-S) + ATABEY
Bu 3 tavuk ırkı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Ankara’da faaliyet gösteren Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilmiş hibrit ırklardır. Yani yerli ırklardır. Bunlardan ATAK ve ATAKS kahverengi yumurtacı ırklar iken ATABEY beyaz yumurtacı bir ırktır. ATAK daha açık kahve tonlarda tüylere sahipken ATAKS siyah renklidir ancak kursak ve boyun kısımlarında kahve tonlarda tüyler görülür. ATABEY ise abartılı ibiğe sahiptir ve beyazdır.
ATAKS’ların biraz saldırgan olduklarını ancak son derece dayanıklı ve yumurta verimi yüksek bir ırk olduklarını belirtmeden geçmeyelim. Hobi tavukçuluğuna yeni başlayacak olanlar için benim tavsiyem ATAKS olacaktır. Ayrıca bu tavuklar çok gurk yatarlar, bu da yeni başlayan hobiciler için avantajlı olacaktır.
ATAK
ATAKS
ATABEY
2. SASSO
Bu ırk Fransa kökenli, hem yumurta hem et verimi gayet yeterli olan bir ırktır. Daha ziyade etlik isteyip de yumurtası da olsun diyenlere hitap eder. Salma etlik tavukçulukta yaygın kullanılır, kendi tavuğumu yetiştireyim hem yumurtam olsun hem kesince etim olsun diyenler için son derece uygun, doğru beslendiğinde çabuk serpilen, civcivi kolay temin edilen dayanıklı ve verimli bir ırktır. İyi büyür, gurk yatar.
SASSO
3. AUSTRALORP
Bu ırk Avustralya kökenli yumurtacı bir ırktır. Aslında oldukça irileşebilen bir ırktır ancak nihayetinde etlik değil yumurtacıdır. Bu ırkın yumurtlama rekorları bulunmakla beraber bana sorarsanız fazlasıyla abartılmıştır bu durum. Yeni başlayanlar için pek uygun sayılmaz, hassas bir ırktır. Farklı renkleri olmakla beraber en yaygın iki rengi siyah ve mavidir. Mavi deyince gök mavisi bir renk beklemeyin tabi ki grimsi bir mavi tonudur ancak göze son derece güzel görünürler. Ben mesela bu ırkı sırf rengini sevdiğim için besliyorum. Mavisine Blue Australorp denir. Titizlikle beslenmelidir, çok dirayetli değildirler. Pek gurk olmazlar. Bana da henüz denk gelmedi açıkçası.
BLUE AUSTRALORP
4. PLEYMUT (PLYMOUTH ROCK)
Yine bu ırk da et ve yumurta verimi konusunda başarılı Amerika kökenli kombine bir ırktır. Ülkemizde Çilli adıyla yaygın olarak karşımıza çıkan ırklardan biridir. TAE tarafından ıslahı sağlanmıştır. Diğer bazı ırklara göre yem tüketimleri fazla olabilir. Aşıları ve bakımları ihmal edilirse sıkıntılar yaşanabilir. Civcivlik ve feriklik dönemlerinde soğuğa ve ısı değişimlerine olumsuz cevap verdiklerini gözlemledim, ancak kendilerini kurtarıp yarka (piliç) ve tavuk olduklarında oldukça dayanıklı olduklarını söyleyebilirim. Son derece barışçıl bir ırktır, horozları da dahil, bahçe hayvanı olarak bile besleyebilirsiniz ve sık sık olmasa da gurk olurlar.
PLEYMUT
5. LOHMAN (LOHMAN BROWN)
Bu ırk kahverengi yumurta tavuğudur. Ülkemizde karşımıza bolca çıkan ırklardan biri olup salma tavukçulukta, organik kahverengi yumurta tavukçuluğunda en çok tercih edilen ırklardandır. Görüntü olarak çok bir şey vaat etmez ancak beslenesi bir ırktır. Pek gurk olmaz.
LOHMAN
6. SUSSEX
İngiltere kökenli çok eski bir kombine ırktır, yani hem etlik hem yumurtacı amaçlı beslenir. Yumurtaları kısa sürede large boya ulaşır, yaşlanmayı beklemez pek. Bu ırkın pek çok rengi bulunur ve ülkemizde yarı süs tavuğudur. İlgi çekici görünümü nedeniyle sadece rengini sevdiği için besleyenler vardır ki ben de onlardan biriyim. Başlıca varyeteleri Light Sussex, White Sussex, Red Sussex, Buff Sussex ve Speckled Sussex’tir. Başka bir kaç varyetesi daha bulunur. Bu ırkın hem büyük boyları hem de minyatür boyları bulunur ve son derece sevimli hayvanlardır. Barışçıl bir ırktır. Gurk yattığı görülebilir.
LIGHT SUSSEX
7. LİGORİN (LEGHORN)
İtalya (Livorno) kökenli beyaz yumurtacı bir ırktır. Halk arasında çok beslenen bir ırk olmamakla beraber ticari tavukçulukta beyaz yumurtacılar arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yumurta tavuğu dendiğinde gözünüzün önüne beyaz bir tavuk geliyorsa işte o beyaz tavuk budur. Ancak Isabell, Pile, Blue Mottled, Mille Fleur ve Black Mottled gibi renk varyeteleri de bulunur. Çıkma tavuk olarak halk arasına da yayılabilir ancak halk bu tip tavukları alıp kesip yemeyi tercih eder. Bu nedenle pek ortalıkta göremezsiniz. Çok büyümezler, et tutmazlar, gurk olmazlar, bu da onların halk arasına yayılmasını engeller. Ticari amaçlı kontrollü ortamlarda yumurta verimleri çok yüksektir.
LİGORİN
8. TİNTED (ISA TINTED) (ISA = Institut de Selection Animale)
Bu da beyaz yumurtacı bir ırk olup ISA kısaltmasının açılımından da anlayabileceğiniz üzere Fransa kökenlidir. Ben bu tavuk ırkı için tavuk dünyasının Golden’ı diyorum çünkü Golden’lar gibi son derece barışçıl, sevimli ve temiz bir ırktır. Genelde ticari beyaz yumurtacılıkta tercih edilen bu ırkın follukları neredeyse hiç kirletmedikleri, folluklardaki altlıkları dağıtıp serpiştirmedikleri ve birbirleriyle asla kavga etmedikleri görülür. Kanibalizm ibareleri gösteren bir Tinted hiç duymadım ben. Ama gel gelelim yerli tavuğumuz ATAKS tam bir yamyamdır! Tinted’ler gurk yatmazlar.
TİNTED
9. BEYAZ BROILER (BEYAZ ETLİK)
Bu ırk ise, tavuk eti dendiğinde gözünüzün önüne gelen tombul beyaz tavuktur. Çok hızlı büyürler, yüksek kilolara kısa zamanda ulaşırlar, çok yem ve su tüketirler. Kalın ve kısa bacakları ve butları vardır. Ayakta durmakta zorlanır gibi bir halleri ve duruşları vardır. Bu hale gelmek üzere 1930’lardan beri seleksiyona uğratılmış, ırkları karıştırılmış ve resmen evrilmişlerdir. Kafes tavukçuluğunda daha çok kullanılırlar. Halka civciv satışları da yapılır, halkça hızlı büyüdükleri ve çok etlendikleri için tercih edilirler. Çok dayanıksız bir ırktır, dikkatli ve mümkünse uygun ortam sağlanmış kapalı alanlarda serbest beslenmelidirler. Ülkemizin kış şartlarında dışarıda hayatta kalmaları imkansızdır denebilir. Gurk yatmazlar, hatta ben yumurtlayanlarını bile görmedim. Gerçi gurk yatsalar da 3 kiloya yaklaşan ağırlıklarıyla muhtemelen yumurtaları da kırarlardı.
BEYAZ BROILER
10. HİNT TAVUĞU (HİNT HOROZU)
Bu ırk kendine has dik duruşu, agresif bakışı ve hareketleri, kıp kırmızı kafası ve tipik küçük ibiği ile diğer tüm ırklardan kolayca ayrılabilir. Yerli ve yabancı pek çok renk ve cins varyetesi vardır. Tavukların Kangal’ıdır. Daha ziyade dövüş amaçlı beslenen, antrenmanlar yaptırılan son derece atletik yapılı bu ırkın tabi ki dövüştürülmesi yasaktır. Ancak ülkemizde “ring” adı verilen yuvarlak özel alanlarda kaçak olarak ölümüne dövüştürülmekte ve yüksek paralara alınıp satılmaktadırlar. Çok güzel ve heybetli olan bu ırk saatlerce yorulmadan dövüşmektedir. Tabi ki her besleyen dövüştürmek için beslemiyor, benim gibi bazıları sadece görünüşlerini sevdiği için beslemektedir. Az yumurtlarlar ancak çok gurk yatarlar, son derece dayanıklıdırlar.
HİNT (ASİL)
BAZI SÜS TAVUKLARI
11. İSPENÇ
Çok sevimli, cüce ve paçalı bir ırktır. Çok çeşitli renklerde olabilirler. Cin tavuklarıyla karıştırılırlar sıkça ancak İspenç’ler beş parmaklı olmalarıyla kolayca ayrılabilirler. Horozları biraz agresif olabilirler. Hatta horozlarının büyük ırklardan tavuklara binmeye çalıştığı da olur. Komik, tiz bir horoz ötüşleri vardır. Etleri yok gibidir, çok çok az yumurtlarlar. Yumurtaları çok küçüktür. Dolayısıyla sadece görünüşleri için beslenirler. Döllü yumurtalarının kuluçka değeri çok yüksektir. Tavukları gurk olurlar.
İSPENÇ
12. BRAHMA
İspenç’lerin aksine çok çok büyük hatta devasa boyutlara ulaşan ABD kökenli bir ırktır. Etlik özellik gösterirler ancak son derece yavaş büyümeleri onları ticari olmaktan alı koymuştur. Cochin ve Malay ırklarının melezlenmesinden elde edilmiş, çok fazla sayıda renk varyetesi mevcut çok güzel ve mali değeri çok yüksek bir ırktır. Bakımı biraz zahmetlidir. Amatör hobicilere önermiyorum. Alan ihtiyaçları yüksektir. Yumurta verimi düşüktür ancak yine de yıllık 100-150 gibi önemli bir miktara erişebilmektedirler.
BRAHMA
13. AYYAM CEMANİ
Bu Endonezya kökenli ırkı nasıl anlatayım bilemiyorum ancak bu yazının olmazsa olmazı bir ırk olduğundan bahsetmem şart çünkü bilmeniz şart. Henüz görmek kısmet olmadı, bu nedenle bildiklerim izlediklerimden, okuduklarımdan ve duyduklarımdan ibaret olacak. Bu ilginç ırk tamamen siyah. Tamamen kelimesi tüylerini, gözlerini, ayaklarını, ağız içlerini ve hatta et, kemik ve yumurtalarını bile kapsıyor! Ülkemizde az bulunan bir ırk. Dediğim gibi ben henüz canlısını görüp inceleyemedim. Ama peşindeyim…
AYYAM CEMANİ
14. SULTAN
Adından da anlaşılacağı üzere yerli bir ırktır. Osmanlı kökenlidir. Padişah izniyle İngiltere’ye gittiği söylenir. Adı bu nedenle ve Osmanlı talebiyle Sultan kalmıştır. Çok sevimli, yumuşak huylu, naif ve küçük bir ırktır. Aslı beyazdır. Başının üstündeki top ve paçaları onu son derece sevimli kılar. Sayıları azalan, korunması gereken çok sevimli ve değerli bir süs ırkıdır.
SULTAN
15. FİZAN
Fransa kökenli, tepeli, sevimli bir ırktır. En bilineni ise Rahibe Fizan adıyla tanınan kendi siyah tepesi beyaz olan varyetesidir. Bu ırk da tıpkı İspenç gibi beş parmaklı bir kaç ırktan biridir.
FİZAN
16. HABEŞ TAVUĞU
Tıpkı Fizan ve İspenç gibi bu da beş parmaklı nadir ırklardan biridir. Moğolistan kökenlidir. İpek tavuğu diye de geçer. Lamaya benzeyen ipeksi tüylü bir yapısı vardır. Çok sevimli ve bir o kadar da komik görünüşlü bir ırktır.
HABEŞ
DİKKATE DEĞER DİĞER TAVUK IRKLARI
17. EJDERHA (DONG TAO)
18. ZİBRİT
19. ŞEYTAN TAVUĞU (LA FLECHE)
20. PHOENIX
21. TURKEN
22. ONAGADORİ
23. NAKED
24. KOŞİN
25. POLONYA
BAŞLICA TAVUK IRKLARI
BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉
BEĞEN & PAYLAŞ Teşekkürler 😉
Kategori Kanatlılar, Yazılar
Yorum yazın