KİRPİ YAVRUSU BULDUM NE YAPMALIYIM?

KİRPİ YAVRUSU BULDUM NE YAPMALIYIM?

Paylaş / Yazdır :


Merhaba sevgili hayvan dostları, bugün sizlere kirpi yavrusu bulduğunuzda ne yapmanız ve yapmamanız gerektiği hakkında kısa, hızlı ve pratik bilgiler vermeye çalışacağım.

Kirpiler özellikle kırsal alanlarda sıkça karşımıza çıkan küçük, sevimli ve bir o kadar da dikenli canlılardır. Nasıl tutacağınızı bilirseniz eldivene bile ihtiyaç duymadan sevebilir, besleyebilir ve gerekliyse ilk yardımda bulunabilirsiniz.

Gelin şimdi madde madde konumuzu açalım:

1. Kokunuzu bulaştırmayın
Minik bir kirpi bulduysanız ve hele hele gözlerini daha açmamışsa mümkünse ona dokunmayın. Dokunmanız şartsa koku sindirmeyecek bir bez, havlu ya da temiz peçete ile turun ve en kıza zamanda bırakın.



2. Annesini arayın
Etrafınıza bakının, sessiz ve sakin olun. Çalı ve taş araları, kenarları, ot içleri onların saklanmaları için son derece uygun alanlardır. Anneyi görürseniz, sağlıklı olduğuna emin olursanız her şeyi olduğu gibi bırakın ve uzaklaşın. Eğer anne hayatta değilse, onu kesinlikle göremediyseniz ve yavru için bir tehlike olduğuna inanıyorsanız yavruyu alın. Aksi hallerde kesinlikle yavruya dokunmayın. Yavruyu aldıysanız derhal veterinere gidin.



3. Yavruyu aldınız, ne yapacaksınız?
Herhangi bir sebeple yavruya bakmaya karar verdiyseniz lütfen bunu sadece kendini kurtaracak kadar büyüyene kadar yapın. Aksi durumda ona kötülük edersiniz. Bırakacağınızda ise aldığınız yere ya da çok benzeyen bir başka yere bırakınız.



4. Yavruyu nasıl besleyeceksiniz?
Kirpiler doğada sümüklü böcek, böcek, kurbağa, solucan, tırtıl, bazı kanatlılar gibi şeyler yerler. Hatta bazen küçük kemirgenleri bile yiyebilirler. Yani et ağırlıklı beslenirler. Bu nedenle lütfen ağzına sürekli domates marul tıkmaya çalışmayın.
Zaten besleme yapmadan önce yaşını anlamanız gerekli. Eğer gözleri henüz açılmamışsa ya da çok yeni açılmış gibi duruyorsa ve çok minikse süt emiyor demektir. Bu durumda sütle başlayacaksınız.
Bir şeyler yiyebilecek durumda gibi görünüyorsa su ve başka şeylerle besleyeceksiniz demektir.



5. Süt emiyorsa nasıl beslemeliyim?
Kirpi yavruları için özel süt tozları bulunuyor, ancak bildiğim kadarıyla henüz ülkemizde yok. Bu nedenle kendimiz bir şeyler yapmak durumundayız. Öncelikle, kirpi yavruları kesinlikle LAKTOZSUZ SÜT ile beslenir. Laktoz yüklemesi yapmayın, ölür! Ancak sadece laktozsuz süt yeterli değildir. Sütün içine yumurta ve krema da karıştırılmalıdır. Bir bardak süte bir yemek kaşığı krema ve bir çiğ yumurta ekleyip güzelce karıştırın. Daha sonra her bir-iki saatte bir, ucunda iğnesi olmayan bir enjektör ile çok hafif hafif yedirin. Yedirdikten sonra hemen temizliğini yapıp kurutun.



6. Artık süt emmiyorsa nasıl beslemeliyim?
Sütten kesilmiş bir yavru ise her şey daha kolay. Varsa kuru yavru kedi köpek mamasını biraz sulandırıp yumuşatarak verebilirsiniz, yaş kedi köpek maması da verebilirsiniz. Önünde hep taze yem ve tertemiz su olamalı. Bunun haricinde çok küçük kıyılmış dana veya tavuk eti verebilirsiniz. Az haşlayıp oda sıcaklığında veriniz. Sıcak ya da soğuk olmasın. Yemek isterse arada sırada domates salatalık verebilirsiniz ancak sadece bunlarla beslemeye çalışmayın.



7. Isınma?
Muhtemelen bir yaz günü bulduğunuzdan ısınma çok sorun olmayacaktır. Kirpiler 20-25 derece gibi sıcaklıkları severler. Kışın ise kış uykusuna yatabildikleri bilinmektedir. Eğer ısınma ihtiyacı olduğuna inanıyorsanız UV lambalar biçilmiş kaftandır. İçinde UV lamba ve saklanma alanları da olan 60 x 100’lük bir ev içi alan onun için bir süre yeterli olacaktır. Bu alanın tabanında mutlaka su geçirmez, kolay değiştirilebilecek bir altlık olmalıdır. Örneğin bebek alt değiştirme örtüsü. Her yerde bulabilirsiniz. Kum kabı koymanızda büyük fayda var. Alan her zaman kuru ve sıcak olmalıdır. UV lambanızın mutlaka bir termostatı olsun, yavruysa 25 deceye ayarlı olsun. UV ışıktan kaçabileceği bir alan mutlaka bulunsun. Tebrikler! Şuanda ilkel bir teraryum inşa ettiniz!



8. Temizliğini nasıl yapmalıyım?
Temizlik yavru kirpilerdeki en önemli konulardan biridir. Her beslemeden sonra muhakkak ama muhakkak hemen temizlemeli ve kurutmalısınız. Kurutmazsanız yaz günü bile olsa hipotermiye girip ölebilirler çünkü çok hızlı ısı kaybediyorlar, tecrübeyle sabit. Beslenme sonrası temizliğini saf sulu ya da yeni çıkan izotonik sulu, ALKOLSÜZ ıslak mendillerle yapabilir ve ılık, temiz bir havlu parçasıyla da kurulayabilirsiniz. Süt akan ve kirlenen her yerini, ağzını, karnını temizlemeli ve tamamen kurulamalısınız.
Biraz daha büyüdüklerinde ise özellikle sıcak zamanlarda sığ yüzme havuzları yapabilirsiniz. Kirpiler yüzmeye bayılır!



9. Dikenleri batıyor nasıl tutmalıyım?
Kirpiler yavru da olsalar korktuklarında ya da sinirlendiklerinde top haline gelirler. Hatta ona dokunduğunuzda dokunduğunuz tarafa doğru vücutlarını sertçe itip dikenlerini batırmaya çalışırlar. Dikkatli olunuz. Yavruyken her şey daha kolaydır, dikenlerinin sayısı daha azdır ve kısadır. Bu dönemde sıkmadan, avuç içinizle, yüzey alanını geniş tutarak sırt üstü çevirin, muhtemelen hemen kendi açılacaktır. Açılmazsa gördüğünüz aralıktan parmağınızı sokarak açın. Açamıyorsanız zorlamayın bekleyin. En iyisi kapanmadan açık tutmaya çalışmaktır, ancak lütfen zorlamayın. Her zorladığınızda gelecek sefer açılma şansı o kadar azalır. Nazik ve sabırlı olun, tutuş denemeleri yapın.



10. Doğaya geri salmak zorunda mıyım yoksa evde besleyebilir miyim?
Kirpiler, sayıları azalmakta olduğundan koruma altına alınmış olan türlerdendir. Dolayısıyla kontrollü ortamlarda beslenmeleri yasaktır. Kendisini kurtarınca hemen aldığınız noktadan ya da yakınlarından geri salmak zorundasınız. Üretimini ve ticaretini yapamazsınız. Hatta mümkünse ilk fırsatta barınağa bırakmalı ya da yetkililere derhal haber vermelisiniz. Aksi hareketler suç sayılır.



Küçük dostunuz hakkında gerekli temel bilgileri edindiniz.

Geçici misafirinizle sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Kenan

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

4 Yorumlar

  • Berra on 15 Temmuz 2022 12:19 PM Cevapla

    6 gun once biz yılda yavru bir kirpi bulduk sitenizden okudugumuza gore süt yumurta karisimini denedik ama sizin sitenizdeki fotoğraflardaki kirpiden bizim yavrumuz daha buyuktu o yuzden petshopa gittik sorduk adam bize yavru kedi devam sutu tozu verdi yapmaya basladik ama gunde 1 2 ogun de et suyu pirin unu karısımı da vermistik cok hosuna gidiyor diye gayet keyifliydi ama bugun sabahtan beri karnı cok sis ve cok keyifsiz uemegini bile dogru duzgun yemedi ne yapmalıyız dizce ne dokunmustur

    • ersin on 21 Temmuz 2022 3:59 PM Cevapla

      Geç gördüm kusura bakmayın. Bu gibi durumlarda imkan varsa petshop yerine veterinerler tercih edilmelidir. Biraz daha büyükse yaş köpek maması ya da ıslatılmış kuru köpek maması verebilirdiniz. Belli ki süt dönemini geçmiş. Kulağa laktozla ilgili bir sıkıntı gibi geliyor ancak görmeden bir şey demek zor. Vakit geçmiş tabi artık ama aklınızda olsun bu gibi durumlarda ilk yapmanız gereken şey veteriner ziyaretidir. Geçmiş olsun, selamlar.

  • Muhammed on 12 Ağustos 2022 8:43 PM Cevapla

    Merhaba, bugün bulmuş olduğum yavru kirpi yaklaşık olarak avuç içimden biraz daha küçük , gözleri hemen hemen açılmış durumda. Elimde yavru kedilerim için süt tozu vardı onunla beslemek istedim önüne koydum ve içti, şırınga ile beslemek zorundamıyım yoksa önüne kâse ile koymam yeterlimi. Ayrıyetten ne zamana kadar süt tozu ile beslemem yeterli. Sütten kesilince yavru kedi maması onun için yeterli olurmu ?

    • ersin on 15 Eylül 2023 12:19 PM Cevapla

      Merhaba, geç oldu ama diğer okuyanlar için yanıt olması bakımından yazıyorum. Sütü kendisi içebilir durumdaysa sorun değil, devam. Eksik kaldığını düşünüyorsanız havluyu kalınca katlayarak ellerinizi koruyup süt verebilirsiniz. Mama olarak yaş kedi köpek maması ya da ıslatılmış yumuşatılmış kuru kedi köpek maması verebilirsiniz.

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla