Köpek Gıdalarıyla İlgili Şehir Efsaneleri

Köpek Gıdalarıyla İlgili Şehir Efsaneleri

Paylaş / Yazdır :


Merhaba,

Bilmeden, sadece tahmin ettiğimiz ya da öyle olması işimize geldiği veya iyi hissettirdiği için efsaneler üreten bir toplum olduğumuzu kabul etmek zorundayız.

Bu şehir efsanelerinin doğru mu yanlış mı olduğunu yazmak da sanırım bize düşüyor.

Başlayalım o zaman.

1. KÖPEĞİN YEMEĞİNE SOĞAN, SARIMSAK KOYARSAN PARAZİTLER ÖLÜR.

YANLIŞ.

Klinik olarak kanıtlanmış böyle bir veri yok. Kaldı ki gerek de yok. Basit parazit ilaçlarıyla kolayca sonuca ulaşmak mümkün. Ayrıca soğan ve sarımsak köpekler için oldukça tehlikeli gıdalar olup yüksek dozları ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

2. KÖPEĞİM İÇİN EVİMDE HAZIRLAYACAĞIM MAMA HAZIR MAMALARDAN HEM DAHA UCUZA GELİR HEM DAHA KALİTELİ OLUR.

YANLIŞ.

Eğer ne yaptığını çok iyi bilen, gerekli tüm kaynaklara ve gereçlere sahip uzman bir veteriner hekim değilseniz muhtemelen bir yerlerde bir şeyleri eksik ya da hatalı yaparsınız. İçeriği mükemmelize etmeniz maalesef mümkün değil. Piyasadaki bazı mamalardan daha iyi içerikler üretmeniz mümkün olabilir ancak bu durumda da maliyetleriniz kontrolden çıkmaya başlar. Benim yaptığım gibi yaparak yetişkinler için bir öğün hazır kuru mama bir öğün ev maması verebilirsiniz. Sadece hazır kuru mama vermenizde de bir sakınca yoktur. Yeter ki iyi üreticileri tercih eden bilinçli bir tüketici olun.

3. BARF DİYETİ (ÇİĞ DİYET) KÖPEĞİM İÇİN EN İYİ DİYETTİR.

YANLIŞ.

Özellikle ülkemiz şartlarında oldukça risklidir. Vereceğiniz çiğ gıdalar içlerinde ciddi parazit türleri ve tehlikeli hormonlar ve kimyasallar barındırıyor olabilir. Salmonella’ya yakalanmak işten bile değildir. Ayrıca çiğ gıdalarla mücadele eden köpeğinizin dişleri çok hızlı aşınabildiği gibi dış kırıklarına dahi neden olabilir.

4. KÖPEKLERE EVDE NE YİYORSANIZ ONDAN VERİN, MUTFAKTA ARTANLARI VERİN HİÇ BİR ŞEY OLMAZ.

YANLIŞ.

Kendiniz için yaptığınız yemekte bolca yağ, tuz, salça, soğan, patlıcan vs. gibi köpeğinize zararlı içerikler bulunur. Oransal dağılımları ve içerikleri çoğu zaman köpekler için uygunsuz hatta risklidir. Mutfak artıkları da verilmez.

5. KÖPEĞİMDE GIDA ALERJİSİ VAR O ZAMAN TAHILSIZ YEM KULLANMALIYIM.

YANLIŞ.

Tahılsız yem kullanın, sorun yok. Ancak bunu köpeğinizin alerjisini iyi etmek için yapacaksanız buna gerek yok. Çünkü muhtemelen köpeğinizin alerjisi tahıllara değil başka şeyleredir. Söz gelimi köpeğinizin tavuğa alerjisi varsa tahılsız tavuklu bir kuru yeme de reaksiyon gösterecektir. Bu nedenle önce köpeğinizin alerji kaynağını doğru tespit etmelisiniz.

6. KURU GIDALAR KÖPEĞİMİN DİŞ SAĞLIĞINI KORUR, YAŞ GIDALARSA TAM TERSİ ETKİYE SAHİPTİR.

YANLIŞ.

Halk arasında kuru mamaların şekilleri ve sertlikleri sayesinde dişler için daha iyi mamalar oldukları hatta köpeğin bunları yerken dişlerinin otomatik olarak temizlendiği gibi yanlış bir inanış var. Aslında bu efsanenin kaynağı belli, mama üreticileri. Ama tabi ki bu da yanlış bir efsane. Kuru mamalar da diş aralarına girip kalarak parazitlere, tartara, kokuya neden olabilir. Bunlardan kurtulmanın yolu kuru mama yedirmek değil dişleri fırçalamak ya da en azından köpeğinize onu kemirebileciği bir oyuncak ya da iri bir kemik almaktır.

7. KÖPEĞİ YEMEKTEN SONRA KOŞTURURSAN MİDESİ DÖNER.

DOĞRU.

Köpekler yemek yedikten 1-2 saat sonrasına kadar efor gerektiren aktivitelere sokulmamalıdır. Özellikle tazı gibi ince vücutlu türlerde özellikle koşmaya bağlı mide dönmeleri yaşanabilmektedir. Çok tehlikelidir.

8. KÖPEK YAVRUSU NE KADAR ŞİŞMANSA O KADAR İYİ BESLENİYOR DEMEKTİR.

YANLIŞ.

Köpek yavrularının şişman olmaları ya da çok hızlı gelişmeleri istenmez çünkü bu onların iskelet yapılarına olumsuz etki eder. Şekil ve gelişim bozukluklarına ve başka rahatsızlıklara neden olur. Bu nedenle dengeli bir gelişim şişmanlıkla ilerleyen bir gelişime tercih edilir.

Doğru efsaneleri yanlışlardan ayırdık. Sizin de bildikleriniz varsa ve biz unutmuşsak lütfen aşağıya yazın, yukarıya ekleyelim.

Faydalı olması dileklerimle.

Ersin

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla