YAVRU KEDİ NASIL EMZİRİLİR? NASIL ÇİŞ VE KAKA YAPTIRILIR?NASIL TEMİZLENİR?

YAVRU KEDİ NASIL EMZİRİLİR? NASIL ÇİŞ VE KAKA YAPTIRILIR?NASIL TEMİZLENİR?

Paylaş / Yazdır :


Merhaba,

Mevsim itibariyle tam bir yavru kedi nüfusu patlaması yaşandığından çokça soru gelmeye başlayınca bu konuyu öne alalım istedim. Bekleyen diğer yazıların da taslakları hazır yakında onları yayına alacağız.

Yavru kedi bulduğumda ilk olarak ne yapmalıyım?

Gelelim konumuza, yolda yürürken minicik yavru bir kedicik buldunuz. İlk yapacağınız şey onu elinize almak değil mi? Değil… İlk yapacağınız şey hiç dokunmadan durumunu anlamaya çalışmak. Kan kaybı, açık yara vs. gibi acil bir durum yoksa hiç dokunmuyoruz. Bu şirinlik abidesi masum yavrucak size ne kadar yalvarırsa yalvarsın dokunmuyoruz, sabrediyoruz. Bu hem onun hem de sizin sağlığınız için daha iyi, inanın. Şöyle bir gözlemledik ve acil bir durumu olmayan gözleri kapalı ya da henüz açılmış ufacık bir kedi olduğunu gördük. Muhtemelen bir haftalık ile bir aylık arasında bir yavru bu bulduğunuz. Hemen etrafımızı kontrol edip annesini, diğer kardeşleri ya da olası sahiplerini araştırıyoruz. En güzeli anneyi bulmanız olacaktır. Etrafınızda sürekli orada olması muhtemel, esnaf, balkonda oturan ev sahibi, seyyar satıcı vs. var ise kedi hakkında bilgi almaya çalışın.

Anneyi bulabilirseniz ki annesi olduğuna emin olmanız önemli, anneyi yavruya yönlendirmeye çalışın. Yönlendiremezseniz yavruyu, mümkünse elinizi sürmeden ya da mecburen elle alacaksanız elinizin kokusu çok az geçecek kadar tutarak olası anneye götürün. İlgilenmez, tıslar ya da pati atarsa anne o değildir. Uzaklaştırın yavruyu.

Anneyi bulamadık, sahibini bulamadık, acil bir durum yok. Bu durumda onunla ne yapacağınıza karar vermelisiniz.

  1. Onu orada ölüme terk edebilirsiniz. Ki bunu yapmayın lütfen 🙁
  2. Geçici süreyle evinize alıp toparlandığı zaman barınağa götürebilirsiniz.
  3. Yine geçici süreyle evinize alıp, biraz büyüyünce sokağa tekrar salabilirsiniz. Bunu da önermiyorum, barınağa ulaştırmanız çok daha iyi bir çözüm…
  4. Ya da en güzeli bu muhtaç canı evlat edinip onun ailesi ve koruyusu olursunuz 🙂

Diyelim ki eve götürmeye karar verdiniz. Yine mümkünse dokunmadan varsa bir bez, kutu, kıyafet ya da benzeri bir yolla onu önce VETERİNERE götürün. Islaksa hemen acilen kurutun.

Veterinerden gerekli bilgileri alın, karnesini hazırlatın, emme çağındaysa biberon ve kedi sütü tozu alın. Emme çağını aşmışsa yaşına uygun yaş ve kuru kedi maması, kedi kumu, kum kutusu, yatak ve kum küreği alın. Eve getirdiniz, ilk olarak ne yapacaksınız? Yıkayacak mısınız? Hayır… Önce üşümüşse ısıtacak ve azıcık dinlenmesine izin verip hemen karnını doyuracaksınız. Mama yiyecek durumdaysa sıkıntı yok zaten, ama ya emme çağındaysa?

Yavru kedi nasıl emzirilir?

Emzirmeyi düşündüğünüze göre kedicik 2 aylıktan küçük olmalı. Bu durumda veterinerden aldığınız bilgileri ve malzemeleri kullanın. O zaten size anlattı… Diyelim ki veteriner bulamadınız ya da gitmek istemediniz. Sorun değil… Öncelikle süt bulmalısınız. Mümkünse keçi sütü, değilse inek sütü. Buz dolabından çıkardığınız sütü o soğuk haliyle sakın vermeyin kediciğe. Bir cezveye alın, kaynar hale gelmeden, çok ısınmadan, serçe parmağınızı rahatsız etmeyecek, sıcak hissettirmeyecek kadar, kısaca bir bebeğiniz olsa ne sıcaklıkta verecekseniz o sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Daha sıcak ya da soğuk olması inanın çok zararlı. En kritik konu sıcaklık diyebilirim. Süte su karıştırmayın, onu sürekli keçi ya da inek sütüyle beslemeyin. Bu kabızlıktan ishale kadar pek çok şekilde kedinize zarar verebilir. Verdiğiniz süt oğlak ve buzağı için tasarlanmış, ama o oğlak ya da buzağı değil, kedi. Ama bir şekilde bir süre bu sütle idare etmek zorunda ise o sütü ona verebileceğiniz bir biberona ihtiyaç var. Sakın bir kaba süt koyup kedinin önüne atmayın. Olmaz. Patilerini sokar, burnunu sokar, kap büyükse içine düşer. Kirlenir hatta boğulur… E peki küçücük biberonun nerden bulacaksınız? Burada iş biraz sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Her olasılığı burada yazmak mümkün değil. Ama mesela göz damlalarından çok güzel biberon olur. Spreyden biberon olmaz, hayır. Boğazına kaçar… Şırınga ile de besleyebilirsiniz. İğneyi çıkarın tabi ki 🙂 Şırıngayla beslerken basma hızınız çok önemli. Önce biraz deneme yapıp sonra onu besleyin lütfen.

Hiç bir şey bulamazsanız bir parça kağıt alın. Varsa kare kağıt olabilir mesela. Beyaz ve yazısız yani mürekkepsiz olması önemli. Onu külah gibi kıvırın, ek yerini bantlayın, küçük bir şişe ya da varsa biberonun ağzına geçirip paket lastiğiyle sabitleyin. Bunlardan bir kaç tane hazır bulundurun. Sonra hafifçe eğerek kediciği besleyin.

  • Beslerken kesinlikle bebeklerdeki gibi sırt üstü yatırmayın. Mümkün olduğunda yüz üstü olmasına gayret edin.
  • Yutmasına engel olacak şekilde boğazını darlamayın.
  • Karnından tutmayın, baskı yapmayın.
  • Sabırlı olun, emziği alamayacak ya da sizi istemeden tırmalayacak, bunlara hazırlıklı ve sabırlı olun.
  • Emmeyi bitirince önce ağzını ve boynunu yani süt akan yerlerini temiz ve yumuşak tuvalet kağıdıyla silip kurulayın.
  • Sonra çişini yaptırıp, kakasını yaptırıp bebek ıslak mendiliyle komple temizleyin.
  • Islak mendille temizlerken her zaman önce gözlerini silerek başlayın ve her zaman en son poposunu silerek bitirin. Poposunu sildiğiniz bezi asla başka yerine değdirmeyin.
  • Kuru, güneşe doğrudan maruz kalmayan, havadar ve esinti almayan bir alanda uyumasına izin verin.
  • Tüm bunları bir aylığa kadar yavrularda 2 saatte bir, daha büyük yavrularda 3 saatte bir tekrar edin.
  • Temizliği ve çişi asla ihmal etmeyin.
  • Gözlerini her temizlikte silin.

Bazı örnekleri inceleyelim. Aşağıdaki videolara göz atabilirsiniz…

Beslenme işini tamamladık. Şimdi ne yapacağız?

Yavru kedilere nasıl çiş ve kaka yaptırılır?

Evet ona çiş ve kaka yaptıracaksınız 🙂 Neden mi? Çünkü annesi bunu ona hep yapardı. Onu, poposunu yalayarak işetir ve kaka yaptırırdı ki bulundukları ortam kirlenmesin, hastalanmasınlar. Tabi ki sizden onu yalamanızı istemeyeceğiz 🙂 Her iki saatte bir besledikten hemen sonra ona “masaj ve ikna” yoluyla çiş ve kaka yaptırmanız şart. Opsiyonel değil, şart. Yaptırmazsanız altına kaçırır ve üstüne yatar. Bu zamanla kirliliğe ve enfeksiyona neden olur. Kokuyu söylemiyorum bile çünkü olacakların yanında ufak bir detay sadece.

Bunu öğretmenin en kolay yolu göstermek ancak ben yazmak zorunda olduğum için temel tarifi yazıp alta bir video ekleyeceğim. Hazırını bulduğum için çekmedim kendim idare edin artık 🙂

  • Kediyi emzirip ağzını kurulayın.
  • Kediyi başı sola bakacak şekilde sol elinize alın. Sağ elinize iki yaprak tuvalet kağıdı alıp 3 kere katlayın.
  • Kuru tuvalet kağıdıyla çiş yapacağı bölgeye masaj uygulayın. Muhtemelen sadece çiş yapacaktır. Çiş bitene kadar buna devam edin.
  • Kaka da yaparsa kakayı sağa sola bulaştırmayın kesinlikle. Bittiğinden emin olduğunuzda kuru bir tuvalet kağıdı ile ıslanan bölgeyi derhal kurulayın.
  • Bebek ıslak mendiliyle yavruyu komple silip temizleyip. Bu temizlik esnasında tuvalet bölgesinin temizliğini en son yapın. Önce gözlerini silerek başlayın. Poposunu sildiğiniz mendili asla başka yerine sürmeyin.
  • Temiz, kuru, havadar, esinti almayan, doğrudan güneşe maruz kalmayan yuvasında uyumasına izin verin.

Bir video var izleyelim… Videoda parmak kullanılmış ben bunu kesinlikle önermiyorum. Kediniz parmağınızdan siz de çiş ve kakadan enfekte olabilirniz. Ben sırasıyla tuvalet kağıdı, yoksa pamuk, yoksa peçete ve oda yoksa yumuşak ve kesinlikle temiz bir bez kullanmanızı öneriyorum. O kısmı öyle varsayın 🙂

Çişini ve kakasını da yaptırdık. Şimdi ne yapacağız?

Yavru kediler nasıl temizlenir?

Öncelikle şunu belirteyim ki kediler temiz memelilerdir. Kendilerini oyun delisi, muzip ve umursamaz köpekler kadar kirletmezler. Herhangi bir nedenle kirlenirlerse de dakikalarca kendilerini yalayıp temizlerler. Dolayısıyla genel bir prensip olarak, “kim ne derse desin” herhangi bir sebeple, başedemeyeceği kadar fazla kirlenmemişse kedileri yıkamaya gerek yoktur. O kendi işini görür.

Yavru kedilerde durum başkadır. Onları yalayan bir anneleri olduğundan bu işi pek beceremezler. Bu durumda onları yalaması gereken anne siz oluyorsunuz 🙂

Yalayamayacağınıza göre bu işi ıslak mendil marifetiyle yapmanız gerekecek. Islak mendil dediysem limon kolonyalı kebapçı mendili değil, aman sakın ha! “Alkol içermeyen“, bebekler için tasarlanmış, mümkünse saf su ile ıslatılmış “BEBEK ALT SİLME ISLAK MENDİLİ” olsun. Yoksa temiz bir bezi temiz bir suyla ıslatıp nemlendirip kullanabilirsiniz.

Temizlemeye her zaman ve ilk önce gözlerden başlayın. Sonra sırasıyla başının üstünü, ağzını, boynunu, ensesini, sırtını, göğsünü, karnını, kuyruğunu ve en son poposunu silin. Poposunu sildikten sonra o mendili yada bezi asla yüzüne gözüne ağzına ya da vücudun başka yerine sürmeyin. Mendilse atın, bezse yeniden yıkayın.

Yıkamanız gerekirse…

Çok kirlenmediyse yıkamayın. Yıkamanız gerektiğine inanıyorsanız;

  • Yavru kedilere uygun kedi şampuanı kullanın. Yoksa bebek şampuanı kullanın. O da yoksa ya yıkamayı bu şampuanları temin edene kadar erteleyin ya da sadece suyla yıkamayı deneyin. Kesinlikle şampuan, banyo sabunu, duş jeli, el sabunu, zeytinyağlı doğal sabun vs. kullanmayın. Son zamanlarda arap sabunu furyası başladı, sakın sakın sakın kullanmayın!
  • Suyun sıcak yada soğuk olmaması önemli. Üşütmeyecek kadar sıcak ve bunaltmayacak kadar serin olmalı.
  • Kulaklarına su kesinlikle değdirmeyin.İçine kaçarsa iltihaba ve ölüme neden olur.
  • Çok şart değilse başını hiç yıkamayın, boyundan altını yıkayıp bırakın.
  • Bir ya da 2 kere köpürtmeniz yeterli.
  • Uzun uzun yıkamaktan kaçının, onun için travmatik olabilecek bu durumu çabucak bitirip üşütmeden derhal kurutun.
  • Kuru havlu ile karnından başlayarak nazikçe kurutun.
  • Çok zorlanmıyorsanız saç kurutma makinesi ile kurutmayın. Şartsa uzaktan tutunuz, incecik cildi anında zarar görür, isilik olur, o küçük patlaklardan mikrop kapar. Yüzüne asla sıcak hava üflemeyin.

Videomuzu izleyelim…

 

Kurtardık, besledik, temizledik…Ya şimdi?

Yavru kediler için yuva nasıl olmalıdır?

Yavru kediler genelde güneş görmeyen, tehlikelerden uzak, basık, dar, kuru, esintisiz ve sakin yuvalarda doğar ve büyürler. Benzer şekilde ona sunacağınız yuva da kesinlikle kuru, temiz, hava alan ancak esinti almayan, yumuşak bir zemine ve kenarlara sahip, doğrudan güneş ışığı almayan, oda ısısında ve bu ısıyı muhafaza edebilen bir yuva olmalıdır.

Orta boy bir karton kutunun içine bebek battaniyesi ya da havlu serebilir, içini tuvalet kağıdı kıymıkları ile doldurabilirsiniz. Bu, olası çiş kazalarının zararını minimize eder.

Alttaki videoda en doğru bilgileri veteriner anlatıyor, üstelik buraya kadar anlattıklarımızın da bir özeti niteliği taşıyor.

İzleyelim…

Yavrucak için acil ve düzenli olarak yapılması gereken hemen hemen her şeyi konuştuk. Bundan sonrası artık sizde… Onu sevin, koruyun, ihmal etmeyin, sokağa atmayın, şiddet uygulamayın… Artık onun her şeyi sizsiniz…

Onunla güzel bir ömrü paylaşmanız ve yazımın hem size hem ona faydası olması dileklerimle…

Hoşçakalın.

Ersin

 

 

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla