Köpek seçimi tavsiyeleri

Köpek seçimi tavsiyeleri

Paylaş / Yazdır :


Merhaba,

Bu yazımda yeni bir köpek almayı düşünen pet dostlarımıza dilim döndüğünce bazı tavsiyelerde bulunacağım. Bu sefer nispeten kısa bir yazı olacak söz 🙂

Her şeyden önce köpek almanın neredeyse evlat edinmek kadar ciddi bir konu olduğunu kabullenmenizi rica edeceğim. Köpek, “Bi deneyeyim yaa…” diyerek alınacak bir domates, salatalık, ekmek arası yarım tavuk döner değildir. O da sizin gibi, benim gibi ve sevdikleriniz gibi bir “can” taşımaktadır. Duyguları vardır, düşünme yeteneğine sahiptir, sevinir, üzülür, darılır, güler, kızar, sever, acıkır, susar ve tabi ki bir psikolojisi vardır. Yani aslında çevrenizdekilerden tek olmasa da en büyük farkı konuşmadan iletişim kuruyor olmasıdır.

Sorumluluğunu alamayacaksanız, ona yeri gelince evlat gibi bakamayacaksanız, maddi manevi tüm ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayamayacaksanız lütfen almayın ya da sahiplenmeyin…

Bu bir tavsiye değil ricayla karışık bir ikazdı. Gelelim tavsiyelerime;

  1. Satın almayın, sahiplenin. Eğer belirli bir ırka belirgin bir hayranlığınız yoksa lütfen sahiplenme yolunu seçin. Klişedir, ama doğru ve haklı olduğu için klişeleşmiştir. Eğer aklınızda bir ırka kesin olarak karar vermişseniz ve aceleniz yoksa barınakları arayın ya da gezin. İnternetteki köpek gruplarına ve forumlarına haber bırakın. Muhtemelen aradığınızı bulacaksınız.
  2. Irk takıntınız yoksa ve sokaktan ya da barınaktan bir köpek sahiplenecekseniz öncelikle ne tür bir köpek seçeceğinize karar vermelisiniz. Bu kararı verirken gerçekçi olmanız ileride kendinizi ve köpeğinizi ciddi şekilde üzmenizi engeller. Eğer köpeğinizi gezdirme şansınız hiç yoksa, ona sadece ve sadece daracık bir apartman dairesinde bakacaksanız lütfen köpek alma işini erteleyin. Size de, köpeğinize de, mobilyalarınıza da, komşularınıza da yazık. Çoğu köpeğin her gün en az bir saat gezdirilmesi gerekir. Bunu yapabilecek misiniz? Eğer yapabilecekseniz devam edelim…
  3. Apartman dairesinde oturuyorsanız size ev köpeği olmaya uydun küçük ve sessiz bir ırk lazım. Sahiplenme yapacaksanız barınağa gidin, sokaktan köpek almayın. Sokaktaki köpek hakkında neredeyse hiç bir şey bilmiyorsunuzdur ve yarın dev bir canavara dönüşebilir. Sıkıntı. Barınakta ise hiç değilse yetişkin bir köpek seçme ya da yavruysa bile geçmişi ve ırkı hakkında veterinerden tahmin ya da bilgi alma şansına sahip olursunuz. Balkonlarınıza güvenmeyin…
  4. Küçük de olsa bir bahçesi olan bir eviniz varsa küçük ya da orta boy bir köpek seçebilirsiniz. Aşırı korumacı olmayan bir ırk seçmeye dikkat etmenizde fayda var… Büyük ya da dev ırklardan uzak durun. Yani alman çoban, kangal ya da danua almayın ya da sahiplenmeyin.
  5. Büyük bir bahçeniz varsa çok küçük köpekler tercih etmeyin. Kartal, doğan, şahin gibi yırtıcı kuşlar alıp götürebilir, yaşanmıştır çok defa, üzülürsünüz. Ayrıca etrafı telle çevrili de olsa ufacık yerlerden kolaylıkla geçip kaçabilirler. Bazılarını kedilerin boğduğunu bile görüyor duyuyoruz. Bu nedenlerle orta, büyük ya da dev ırk seçebilirsiniz.
  6. Çok mu titizsiniz? O zaman çok tüy döken sibirya kurdu gibi ırklar yerine az tüy döken kısa tüylü ırkları seçmenizde fayda var.
  7. Bahçeniz çimlik değilse, çok iyi bakımlı bir bahçe değilse ve içinde her çeşit ot yetişiyorsa pomeranian ya da maltese terrier gibi uzun tüylü, kıvırcık tüylü köpeklerden uzak durunuz.
  8. Yaşadığınız coğrafyanın iklimi nasıl? Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız ve köpeğiniz o ya da bu şekilde bolca soğuğa maruz kalacaksa küçük türler yerine orta boy türler, ve bunlardan da çift katmanlı tüylere sahip olan türleri seçmelisiniz. İkliminiz çok sıcaksa, Adana, Antalya gibi, sibirya kurdu, kangal ve benzeri soğuk hava seven ırkları tercih etmeyin. Yazık edersiniz hayvana. Ya yaşamaz ölür ya da çok kalitesiz ve kısa bir ömrü olur. Daha küçük ve az tüylü ırklara yönelin.
  9. İlk defa köpek sahibi olacaksanız bakımı daha kolay, daha tembel, küçük ya da orta boy ırklardan seçim yapınız. Pug gibi mesela…
  10. Çocuklarınız varsa çocuklarla iyi geçinen golden, pug, pomeranian ya da cocker tarzı ırklar tercih etmelisiniz. Bazı ırkların çocuklara pek tahammülü yoktur.
  11. Bolca alerji sahibi bir insansanız belki de başka türden hayvanlar beslemelisinizdir. Köpek alerjisi çok yaygın görülen bir alerjidir. Hayatınızı kabusa çevirmeyin. Alerjiniz olup olmadığından emin değilseniz önce bu konuyu netleştirin. Sadece sizin değil varsa ailenizdeki herkesin.
  12. Ailenizde ya da aynı evde yaşadığınız kişi ya da kişiler her kimseler onlarda köpek almanıza itiraz eden, sıcak bakmayan ya da pek hevesli olmayan kişiler var mı? Bu ileride ciddi sorunlar yaratacak, ya erteleyin, ya ikna edin ya da vazgeçin. Görmezden gelmeyin…
  13. Evinizde kedi ya da köpek gibi başka petler besliyorsanız diğer hayvanlarla iyi geçinebilecek bir ırk seçin.
  14. Kaç yaşınızdasınız? Ben 18 yaşını doldurmadan köpek alınmasını tavsiye etmiyorum genelde. Bu yaştan genç olan hayvan sever dostlarımızın ebeveynleriyle iletişim kurup, sorumluluğu paylaşabilecekleri bir başka aile üyesi ile kesin ve cayılmaz bir antlaşma yapmalarını öneriyorum. Yani en az 2 aile üyesinin tam sorumlu olmayı kabul etmesi ve buna gerçekten uygun olmasıyla bir köpek almaya karar vermekte büyük fayda var. Diyelim her şey tamam bu durumda kolay, küçük ya da orta boy bir ırk seçmekte fayda var. Örneğin chihuahua (çivava) gibi…
  15. Irk seçimi harici can alıcı bir soru var… Maddi gücünüz yeterli mi? Bu soru garibinize gidebilir hatta hoşunuza gitmeyebilir ancak cevabı bana değil kendinize vereceğiniz için dürüst olun 🙂 Hakkıyla köpek bakmak hangi boyutta olursa olsun ucuz bir şey değildir. Köpeğinize ev yemeği yediremeyeceğinizi bilecek kadar sorumluluk sahibi olduğunuzdan ona sürekli kuru ve yaş mamalarla beraber ihtiyaç duyabileceği vitamin mineral takviyelerini almanız gerekecek. Tabi ki ona karne çıkaracak, çip taktıracak (yasal olarak mecbursunuz), soğukta üşütüp hasta olmasın diye giysi alacak, aşılarını yaptıracak, düzenli veteriner muayenesine götürecek ve ihtiyacı olacak olan daha nice şeyi alacaksınız. Bunlar yılda en az 3.000 TL ile 7.000 TL arasında bir bütçe gerektirecek.

Madem köpek ırkları tavsiyesi veriyoruz bazı temel ırklara da yer verelim:

  1. Küçük köpek ırkları: Yorkshire (yorkşayr) terrier, avustralya terrier, dachshund (daçhaunt), jack ruseel (cek rasıl) terrier, fransız bulldog, shih tzu, pomeranian (pomeryan ya da pomeranyalı da denir), pug (pag), pekinez, boston terrier, chihuahua (çivava).
  2. Orta boy köpek ırkları: Beagle (bigıl), cocker (kukır), shiba inu (şiba inu), border collie (bordır koli).
  3. Büyük boy köpek ırkları: Alman çoban köpeği, doberman, rottweiler (rotvaylır), golden retriever (goldın retrivır), labrador retriever, sibirya kurdu, akita, dogo arjantin, dalmaçyalı.
  4. Dev boy köpek ırkları: Kangal çoban köpeği, aksaray malaklısı, akbaş çoban köpeği, saint bernard (sen bernard), danua, ingiliz mastif, kafkas çoban köpeği, alabay.
  5. Başlangıç köpekleri: Yorkshire (yorkşayr) terrier, dachshund (daçhaunt), jack ruseel (cek rasıl) terrier, fransız bulldog, pomeranian (pomeryan ya da pomeranyalı da denir), pug (pag), chihuahua (çivava), cocker (kukır).
  6. Aileye uygun köpekler: Dachshund (daçhaunt), pomeranian (pomeryan ya da pomeranyalı da denir), pug (pag), chihuahua (çivava), Beagle (bigıl), cocker (kukır), border collie (bordır koli), Alman çoban köpeği, golden retriever (goldın retrivır), labrador retriever, dalmaçyalı.
  7. Meslek sahibi yapılmaya uygun köpekler, bekçilik, yakın koruma, çobanlık vd. gibi: Alman çoban köpeği, border collie (bordır koli), rottweiler (rotvaylır), dogo arjantin, kangal çoban köpeği, aksaray malaklısı, akbaş çoban köpeği, dachshund (daçhaunt), doberman.

Bu iki liste zamanla uzayacak, aklıma geldikçe yenilerini ekleyeceğim. Eğer sizin de eklememi istediğiniz maddeler varsa lütfen aşağıya yazın, ekleyelim.

Faydalı olması dileklerimle.

Ersin

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla