BonaCibo Marka İncelemesi

BonaCibo Marka İncelemesi

Paylaş / Yazdır :


Marka: BonaCibo

Skor: % 67

Listemizde 8. sırada

Protein Oranı: % 30Sebze-Meyve,vs. Oranı: % 10 + Tahıl Oranı: % 60
Bu oranlar firmaca saklanmakta. Mail yoluyla alınan çelişkili bilgilerden ve analiz sonuçlarından derlenen tahmini ortalama değerlerdir.

Mümkünse daha kaliteli alternatiflere yönelin. Zorunlu hallerde kullanılabilir.

* Bu ve diğer tüm incelemeler bizzat Pet Yurdu tarafından yapılmıştır. Kaynak olarak Pet Yurdu gösterilmeden paylaşılamaz. Değerler, firmaların beyanları olup bunlar dışındaki hiç bir içerik hazır değildir. Herhangi bir siteden, kitaptan ya da başka bir kaynaktan alıntı,kopyalama vs. yapılmamıştır.

 


İncelenen Ürün Sayısı: 7

Sınıfı: Orta.

Menşei: Türkiye

Ürün Çeşitliliği: Yüksek

Türkiye’de Müşteri Hizmetleri: Var. (444 1 869) (info@temizmama.com)

Üreticisi: Çağatay Evcil Hayvan Mamaları ve Yem Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. (Ümit Mah. 7406/1 Sok. No: 9 Bornova – İZMİR – 0 232 479 10 91 – Ticaret Sicil No:3219)

Türkiye’deki Dağıtıcısı: Temizmama.com (Çağatay Evcil Hayvan Mamaları ve Yem Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.)

Buraya kadar verilen bilgiler puanlamaya etki etmez. Bu satırdan sonraki bilgiler ise puanlamaya etki eder.


  • 100%
    Protein Analizi puanı (>) - 100%
  • 0%
    Protein kaynakları analizi puanı - %
  • 0%
    Tahıl Ürünleri Analizi puanı (=%0) - %
  • 96%
    Yağ Analizi puanı (- Diet ürünler hariç) (14,33/15) - 96%
  • 100%
    Kül Analizi puanı (>%5-<%8) - 100%
  • 100%
    Lif Analizi puanı - 100%
  • 100%
    Vitaminler, Kalsiyum, Mineraller, Metaller, vb. içeriği analizi puanı - 100%
  • 100%
    GDO ve Ethoxyquin analizi puanı - 100%
  • 25%
    Probiyotikler, Tauruine (Taurin), Metionin, Karnitin analizi puanı (1/4) - 25%
  • 87%
    Glukozamin ve Kondroitin analizi puanı (174/200) - 87%
  • 40%
    Alerji riski analizi puanı (Her ürün eksi ) - 40%
  • 100%
    Faydalı içerik çeşitliliği analizi puanı (Her ürün artı ) - 100%
  • 17%
    Zararlı içerikler analizi puanı (Her ürün eksi ,3) - 17%
67%

Özet Sonuç:

Aşağıdaki detaylı analiz sonuçlarına dayanarak şunu diyebiliriz ki bu markanın ürünlerini ancak zorunlu hallerde tercih etmek gerekir. Zorunluluk hali yoksa ve ekonomik durum müsaitse daha üst sıralardaki ürünlere yönelmek gerekir.

Yine de markanın olumlu bir yanından da bahsetmek isteriz ki o da tazelik garantisi. Ürünlerin pazarlandığı temizmama.com adresli sitede ürünlerin kaç gün önce üretildikleri belirtiliyor. Bazılarında üretimde diye belirtilmiş. Doğruluk payı nedir, sadece bir pazarlama taktiği midir bilemeyiz ancak markanın böyle bir iddiası var ve bir ürün incelemesinde bundan bahsetmek gerekir.

Gelelim içeriğe.

İçeriği incelediğimizde protein oranlarının gayet iyi olduğunu görüyoruz. Ancak, protein kaynaklarını kurutulmuş hayvansal ürünler ve un halindeki ürünler yani taze olmayan ürünler oluşturuyor. Özellikle “un” ibaresi son derece can sıkıcı çünkü un dedikleri maddenin içinde hayvanların işlemden sonra arta kalan kısımları var. Örneğin tavuğun tüyleri, başı, iç organları, kemikleri, tırnakları, ayakları, ibiği vs. gibi insan tüketimine uygun olmayan kısımları büyük öğütücülerde öğütülüp işlenerek protein tozu haline getiriliyor. Bu o kadar sıkıntılı bir konu ki, bazı videolarda kedi köpek leşlerinin ve veterinerde biriken operasyon sonrası organların dahi bu şekilde işlendiğini görüyoruz. İncelediğimiz bu marka ya da tedarikçisi bu yola başvurmuş mudur bilemeyiz. Ancak ürünün kalitesini düşürdüğünü ve büyük bir risk oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz.

Her ne kadar protein oranının iyi olduğu söylemiş olsak da aslında toplamdaki protein-tahıl oranı hiç de iyi değil. Ürünleri köpeğinize yedirdiğinizde aslından etten çok tahıl yedirmiş oluyorsunuz. Bu oran tahminlerimize göre %30’a %60 gibi protein aleyhine bir oran civarlarında. Tahmin diyoruz çünkü marka sahibi firma bu konuda şeffaf değil. Bu oranı net olarak açıklamıyor. Mail yoluyla verilen bilgilerde de netlik yok maalesef. Yani bu mamaları yiyen köpeğiniz etin iki katı tahıl yemiş oluyor. Tahıl ürünleri olarak karşımıza mısır ve pirinç çıkıyor. Her ikisi de sindirimi çok zor hatta mümkün olmayan ürünler. İlaveten pirincin arsenik nedeniyle ve mısırın da glüten nedeniyle ciddi riskleri var. Ürünlerde tahıl oranı çok daha az hatta sıfır olmalıydı. Tahıl oranı fazla yüksek.

Yağ oranın az da olsa düşük olduğunu söyleyebiliriz. Diyet ürünlerini hesaba katmadık ve %11 ile diyet ürün yağ oranının kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Ancak toplamdaki ortalama yağ oranının biraz daha yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz. Yağ köpekler için önemlidir. Çok yüksek ya da düşük olması tercih edilmez, optimum olmalıdır.

Kül analiz sonuçlarının normal olduğunu söyleyebiliriz. Mineraller açısından önemli. Lif oranı da başarılı ancak lif kaynağının kurutulmuş şeker pancarı olması kaliteyi olumsuz etkiliyor. Lif oranı sindirim sisteminin düzgün çalışması ve ishalden korunmak için önemlidir.

Enerji ve nem oranı analizi yapamadık çünkü kayda rastlayamadık. Enerjinin yeterli miktarda olması çok önemliyken nem oranının da çok düşük ya da yüksek olmaması gerekiyor. Nem oranının saklanmış olması karbonhidrat analizi yapmamızı engellediğinden önemli bir sorun.

Vitaminler, Kalsiyum, Mineraller, Metaller, vb. katkılarda durum gayet iyi görünüyor çünkü ürünler Omega 6; Omega 3; A, D, E ve C vitaminlerini; Niyasin, Bakır, Çinko, Magnezyum ve Selenyum’u yeter miktarda içeriyor. Bunlar köpeğinizin gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir.

Ethoxyquin ve GDO’ya rastlamadık. Zehirli içerik yok.

Bir miktar Probiyotik barındırıyor ancak Taurin, Metionin ve Karnitin gibi içerikte görmek istediğimiz maddeleri içermiyor.

Glukozamin değeri normal ancak Kondroitin değeri düşük. Bu eksiklik yüksek tahıl oranına karşılık düşük protein oranının bir sonucu. Bu madde kıkırdak ve eklem sağlığı için son derece önemli. Yokluğu kalça çıkığı gibi hastalıklara ve eklem ağrılarına neden olabilir. Bu marka mama kullanmakta kararlıysanız köpeğinize Canvit Chondro Maxi Köpekler için Kalça ve Eklem Koruyucu vb. tabletlerle Kondroitin takviyesi yapınız.

Rafine tavuk yağı, kurutulmuş tavuk proteini, hidrolize tavuk ciğeri gibi alerji riski olan son derece düşük kalitede tavuk ürünleri barındırıyor olması önemli bir dezavantaj. “Hidrolize”  konusunu açalım ve şöyle diyelim; bu işlemle, proteindeki peptit bağların koparılması yoluyla ürünün sanki yarı sindirilmiş gibi bir hal alması ve vücut tarafından daha hızlı emilimi amaçlanır. Çok da gerekli değildir ama tablet ürünlerde kullanılan bir yöntemdir.

Pirinç içeriyor. Aslına bakarsanız pirinç konusu üzerinde biraz durmak istiyorum çünkü pirinç köpek mamalarında tercih etmediğimiz bir ürün olsa da bunun sebebini iyi anlamamız gerekiyor. Basitçe anlatırsak bizim tercih etmeme sebebimiz köpek mamalarında tahıl oranının %0 olması gerektiğini düşünmemiz. Ancak, internette pirincin içinde Arsenik zehirlisi olduğuna dair bolca iddia ve yazı göreceksiniz. Bu iddialara asılsız demek mümkün değil. Ancak her pirinçte arsenik olduğunu söylemek de aynı oranda mümkün değil. Arsenik, pirinçte kendiliğinden üretilmez, suyu çok seven çeltiğe yani pirince su yoluyla tabiattan ya da ilaçlamalar nedeniyle dolaylı olarak girebilir. Özellikle esmer pirinçte bu oran daha yüksekken yasmin pirinçte daha düşüktür. Eğer üründe mevcutsa, bol yıkama-süzme ve arkasından yapılacak olan haşlamanın ardından suyunun güzelce süzülmesiyle %70’e varan oranlarda temizlenmesi mümkündür. Ülkemizde rapor edilmiş ya da duyurulmuş bir Arsenik vakası yok. Pirinç zaten tahıl olmasıyla hasebiyle bile köpek mamalarında bulunmamalıdır, üstelik bir de Arsenik riski varken pirinçli ürünleri tercih etmemekte fayda vardır. Ancak neden tercih etmemiz gerektiğini doğru anlamak şart.

Mısır içeriyor. Mısır da pirinç gibi şaibeli bir tahıl. Her şeyden önce tahıl olması bile mamada bulunmaması için yeterli bir sebep. Köpekler mısırı tane halinde sindiremezler. Köpekler mısırı tane olarak yedikten sonra kakalarını incelerseniz tanelerin rengi ve şekli dahi değişmeden oldukları gibi durduklarını görürsünüz. Koçandan bahsetmeye bile gerek yok. Köpeklere koçanlı halde vermek ölüme neden olabiliyor. Mamalara katılırken mısırların, muhtemelen bütün yani koçanlı olarak, öğütülmüş olmaları da yenebilecekleri anlamına gelmez çünkü köpekler için sindirilebilirlikleri çok az. Gereksiz pankreas zorlaması… Kaldı ki içindeki mısır gluteni de alerji riski doğruyor. Mamalarda olmaması gerektiğini düşündüğümüz ve sadece maliyetleri düşürmek için tabiri caizse dolgu malzemesi olarak kullanılan bir ürün. Mısırlı ürünleri tercih etmemekte fayda var.

Kurutulmuş şeker pancarı içeriyor. Zararlı olmasından çok kalitesiz olması ve daha kaliteli alternatifleri varken tercih edilmiş olması nedeniyle içerikte bulunmasını istemiyoruz. Lif kaynağı olarak düşünülmüş ancak esasında ucuz olması nedeniyle tercih edilmiş bir ürün. Bunun yerine kabuklu pirinç ya da elma tercih edilebilirdi ama göremedik.

Sonuç olarak, mecbur değilseniz daha kaliteli mamalara yönelin.


Detaylı Analiz

İncelenen Ürünler: 

  1. BonaCibo Puppy Lamb & Rice Taze Kuzu Etli ve Pirinçli Yavru Köpek Maması
  2. BonaCibo Puppy Tavuklu ve Balıklı Yavru Köpek Maması
  3. BonaCibo Puppy HE Yüksek Enerjili Yavru Köpek Maması
  4. BonaCibo Adult Dog Lamb & Rice Taze Kuzu Etli ve Pirinçli Yetişkin Köpek Maması
  5. BonaCibo Adult Dog Tavuklu ve Balıklı Yetişkin Köpek Maması
  6. BonaCibo Adult Dog HE Yüksek Enerjili Yetişkin Köpek Maması
  7. BonaCibo Adult Dog Form Form Yetişkin Köpek Maması

Protein Analizi (>%25): %32,86 ile başarılı. Analiz girdileri: %38, %36, %36, %30, %32, %29, %29.

Protein kaynakları taze et mi?: Hayır. Un ve kurutulmuş hayvansal protein var. İçeriği net değil.

Tahıl Ürünleri Analizi (=%0) : % 19,67 ile başarısız. Analiz girdileri: Baldo Pirinç (18%), Mısır + Baldo Pirinç (%18), Mısır + Baldo Pirinç (%18), Mısır + Baldo Pirinç (%22), Mısır + Baldo Pirinç (%22), Mısır + Baldo Pirinç (%20), Mısır + %?Baldo Pirinç, Mısır.

Yağ Analizi (%15- %20 Diet ürünler hariç): %14,33 ile başarısız. Analiz girdileri: %15 + %15 + %17 + %12 + %12 + %15 + %11 (Diet ürünü olduğu için hesap dışı).

Kül Analizi (>%5-<%8): 7,86 ile başarılı. Analiz girdileri: %8 + %8 + %8 + %8 + %8 + %8 + %7.

Lif Analizi: 2,56 ile başarılı. Analiz girdileri: %2,20 + %2,20 + %2,50 + %2,50 + %2,50 + %2,50 + %3,50.

Enerji Analizi: Firma belirtmediğinden değerlendirmeye alınamadı.  Analiz girdileri: ? (Bilginiz varsa lütfen yorumlarda belirtiniz, teşekkürler.)

Nem Analizi: Firma belirtmediğinden değerlendirmeye alınamadı.  Analiz girdileri: ? (Bilginiz varsa lütfen yorumlarda belirtiniz, teşekkürler.)

Vitaminler, Kalsiyum, Mineraller, Metaller, vb.: Başarılı.

Omega 6  % : 3,60 + 3,60 + 3,80 + 3,50 + 3,50 + 3,70 + 3,40 + 3,60 + 3,60 + 3,40.

Omega 3  % : 0,75 + 0,75 + 0,80 + 0,70 + 0,70 + 0,75 + 0,70 + 0,60 + 0,60 + 0,70.

Vitamin A  IU/Kg : 30.000 + 30.000 + 37.500 + 20.000 + 20.000 + 30.000 + 20.000 + 20.000 + 20.000 + 20.000.

Vitamin D3  IU/Kg : 1.800 + 1.800 + 2.250 + 1.500 + 1.500 + 1.800 + 1.200 + 1.200 + 1.200 + 1.200.

 

Vitamin E  mg/Kg : 480 + 400 + 400 + 360 + 360 + 440 + 280 + 320 + 320 + 320.

Vitamin C V mg/Kg : 240 + 200 + 200 + 160 + 160 + 190 + 140 + 120 + 120 + 120.

Niyasin  mg/Kg : 24 + 24 + 30 + 16 + 16 + 24 + 12.

Bakır (Sülfat olarak) mg/Kg : 15 + 15 + 20 + 15 + 15 + 18 + 15 + 10.

Çinko (Sülfat olarak) mg/Kg : 80 + 80 + 110 + 80 + 80 + 95 + 80 + 60.

Çinko (Şelat olarak) mg/Kg : 20 + 20 + 30 + 20 + 20 + 25 + 20 + 20.

Manganez (Sülfat olarak)  mg/Kg : 27 + 27 + 33 + 27 + 27 + 30 + 27 + 12.

Selenyum (Selanit olarak)  mg/Kg : 0,26 + 0,26 + 0,34 + 0,26 + 0,26 + 0,30 + 0,26 + 0,16.

 

GDO (=0): Rastlanmadı.

Ethoxyquin (=0)Rastlanmadı.

Probiyotikler (>%0,1): %? Prebiotik Mannan Oligo Sakkaritler ile başarılı. Analiz girdileri: %? 

Tauruine (Taurin) (>%0,1): %0 ile başarısız. Analiz girdileri: %0, %0,%0,%0,%0,%0,%0. (Kedi mamalarında var ancak köpek mamalarında yok)

Metionin (>%0,1) : Analiz girdileri: %0 ile başarısız. Analiz girdileri: %0, %0,%0,%0,%0,%0,%0.

Karnitin (>%0,1):Analiz girdileri: %0 ile başarısız. Analiz girdileri: %0, %0,%0,%0,%0,%0,%0.

Glukozamin(> 1000 mg/kg) : 1085,71 ile başarılı. Analiz girdileri: 1.000 mg/kg + 1.000mg/kg + 1.200mg/kg + 1.000mg/kg + 1.000mg/kg + 1.200mg/kg + 1.200mg/kg.

Kondroitin (> 1000 mg/kg): 742,86 ile başarısız. Analiz girdileri: 700 mg/kg + 700 mg/kg + 800 mg/kg + 700 mg/kg + 700 mg/kg + 800 mg/kg + 800 mg/kg. 

Alerji Riski Analizi: Rafine Tavuk Yağı

Rafine tavuk yağı barındıran BonaCibo ürünleri:

  1. BonaCibo Puppy Lamb & Rice Taze Kuzu Etli ve Pirinçli Yavru Köpek Maması
  2. BonaCibo Adult Dog Lamb & Rice Taze Kuzu Etli ve Pirinçli Yetişkin Köpek Maması
  3. BonaCibo Adult Dog Tavuklu ve Balıklı Yetişkin Köpek Maması
  4. BonaCibo Adult Dog HE Yüksek Enerjili Yetişkin Köpek Maması

Kurutulmuş Tavuk Proteini

Kurutulmuş Tavuk Proteini barındıran BonaCibo ürünleri:

  1. BonaCibo Puppy Tavuklu ve Balıklı Yavru Köpek Maması
  2. BonaCibo Puppy HE Yüksek Enerjili Yavru Köpek Maması
  3. BonaCibo Adult Dog Tavuklu ve Balıklı Yetişkin Köpek Maması
  4. BonaCibo Adult Dog HE Yüksek Enerjili Yetişkin Köpek Maması

 

Hidrolize Tavuk Ciğeri:

Hidrolize Tavuk Ciğeri barındıran BonaCibo ürünleri:

  1. BonaCibo Puppy Tavuklu ve Balıklı Yavru Köpek Maması
  2. BonaCibo Puppy HE Yüksek Enerjili Yavru Köpek Maması
  3. BonaCibo Adult Dog Tavuklu ve Balıklı Yetişkin Köpek Maması
  4. BonaCibo Adult Dog HE Yüksek Enerjili Yetişkin Köpek Maması

Tuz Oranı: Normal.

Faydalı İçerikler: Bezelye, Bira Mayası, Hamsi Yağı, Harnup, Nükleotit Maya Proteini, Deniz Yosunu, Yaban Mersini Tozu, Avize ağacı Özütü, Pisilyum, Kadife Çiçeği tozu.

Zararlı İçerikler: Pirinç. Aslına bakarsanız pirinç konusu üzerinde biraz durmak istiyorum çünkü pirinç köpek mamalarında tercih etmediğimiz bir ürün olsa da bunun sebebini iyi anlamamız gerekiyor. Basitçe anlatırsak bizim tercih etmeme sebebimiz köpek mamalarında tahıl oranının %0 olması gerektiğini düşünmemiz. Ancak, internette pirincin içinde Arsenik zehirlisi olduğuna dair bolca iddia ve yazı göreceksiniz. Bu iddialara asılsız demek mümkün değil. Ancak her pirinçte arsenik olduğunu söylemek de aynı oranda mümkün değil. Arsenik, pirinçte kendiliğinden üretilmez, suyu çok seven çeltiğe yani pirince su yoluyla tabiattan ya da ilaçlamalar nedeniyle dolaylı olarak girebilir. Özellikle esmer pirinçte bu oran daha yüksekken yasmin pirinçte daha düşüktür. Eğer üründe mevcutsa, bol yıkama-süzme ve arkasından yapılacak olan haşlamanın ardından suyunun güzelce süzülmesiyle %70’e varan oranlarda temizlenmesi mümkündür. Ülkemizde rapor edilmiş ya da duyurulmuş bir Arsenik vakası yok. Pirinç zaten tahıl olmasıyla hasebiyle bile köpek mamalarında bulunmamalıdır, üstelik bir de Arsenik riski varken pirinçli ürünleri tercih etmemekte fayda vardır. Ancak neden tercih etmemiz gerektiğini doğru anlamak şart. 

Mısır: Mısır da pirinç gibi şaibeli bir tahıl. Her şeyden önce tahıl olması bile mamada bulunmaması için yeterli bir sebep. Köpekler mısırı tane halinde sindiremezler. Köpekler mısırı tane olarak yedikten sonra kakalarını incelerseniz tanelerin rengi ve şekli dahi değişmeden oldukları gibi durduklarını görürsünüz. Koçandan bahsetmeye bile gerek yok. Köpeklere koçanlı halde vermek ölüme neden olabiliyor. Mamalara katılırken mısırların, muhtemelen bütün yani koçanlı olarak, öğütülmüş olmaları da yenebilecekleri anlamına gelmez çünkü köpekler için sindirilebilirlikleri çok az. Gereksiz pankreas zorlaması… Kaldı ki içindeki mısır gluteni de alerji riski doğruyor. Mamalarda olmaması gerektiğini düşündüğümüz ve sadece maliyetleri düşürmek için tabiri caizse dolgu malzemesi olarak kullanılan bir ürün. Mısırlı ürünleri tercih etmemekte fayda var.

Kurutulmuş şeker pancarı: Zararlı olmasından çok kalitesiz olması ve daha kaliteli alternatifleri varken tercih edilmiş olması nedeniyle yarım puan kaybı sebebi.


 

 

Paylaş / Yazdır :



Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/petyurdu/domains/petyurdu.org/public_html/wp-content/themes/petclub/fw/core/core.socials.php on line 119

Yorum yazın



E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacatır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Telefon: +90 532 547 5472 Whatsapp
Faks: -
Muğla
İstanbul
Araç çubuğuna atla